Kočner bol dvojkou sýkorovcov, tvrdil svedok v kauze zmenky

TA3 TASR SITA
3.12.2019 15:25

Ivan Beňačka, ktorý vypovedal ako svedok v kauze falšovania televíznych zmeniek, si nespomína na skutočného záujemcu o kúpu Markízy v čase urovnávania sporu s Gamatexom. Hrozbu prechodu licencie vylúčil. Svedok mal koncom 90. rokov kúpiť podiel Sylvie Klaus-Volzovej v televízii. Napriek tomu, že Beňačka bol predvolaný ako svedok obhajoby, na otázky Mariana Kočnera prevažne odpovedal „neviem“ či „nepamätám si“.

Beňačka: Všetci to chceli zadarmo

„Tam bolo kopu iných vysoko postavených záujemcov (o Markízu), len bol jeden problém, všetci to chceli zadarmo,“ uviedol svedok. Tvrdil, že investori sa začali spätne ozývať, až sa Markíza ohodnotila. Na skutočného záujemcu, ktorý by mal o televíziu záujem, si nespomína. Neodpovedal ani viaceré otázky o prevode podielu Klaus-Volzovej. Obhajoba dlhodobo tvrdí, že suma 80 miliónov korún plus dodatočných 30 nebola skutočnou cenou televízie. Preto sa mali vymyslieť sporné zmenky. Dokazovať to má podľa obžalovaného Mariana Kočnera existencia investorov, ktorí za ňu v tom čase ponúkali stovky miliónov korún.

Spôsob, akým sa spor vyrovná, a to zmenky, mal podľa Mariana Kočnera a Pavla Ruska vymyslieť neskôr zavraždený advokát Ernest Valko. S tým bol svedok Ivan Beňačka podľa vlastných slov dobrý kamarát, avšak na podobnú skutočnosť si nespomína. Neskôr dodal, že sa o takýchto veciach s Valkom nerozprával. Valkova vdova Oľga má vypovedať na súde v stredu. Ivan Beňačka tiež počas výpovede uviedol, že sa poznal aj so zavraždeným mafiánom Petrom Čongrádym. Mariana Kočnera označil v spore ako jeho „dvojku“. Splnomocnenec Markízy Daniel Lipšic sa pýtal, ako to myslel, na čo svedok uviedol: „Podľa toho, aké bolo rozvrstvenie sýkorovcov, tak bol dvojka.“

Obžalovaní Kočner a Rusko

Ivan Beňačka bol v minulosti súdený za vydieranie aj Mariana Kočnera, od ktorého chcel päť miliónov korún. Tie Marian Kočner podľa vlastných slov zaplatil. Na otázku, či bol za tento skutok odsúdený, poprípade či je stále stíhaný, odmietol svedok odpovedať a odkazoval na radu svojho právnika. Pojednávanie po výsluchu svedka pokračuje čítaním listín.

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Aghom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian Kočner čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Beňačka bol v minulosti súdený za vydieranie v mene expremiéra Vladimíra Mečiara. Od roku 1998 mal údajne vymáhať peniaze v mene Mečiara a vydávať sa za jeho priateľa a vysokého predstaviteľa Slovenskej informačnej služby. V procese proti nemu svedčil aj exnovinár a niekdajší siskár Peter Tóth.

V kauze falšovania zmeniek ho ako svedka žiadajú samotní obžalovaní. Kočner bol v kauze vydierania ako poškodený. Vtedy uviedol vo svojej výpovedi, že Beňačku pozná ešte z čias kauzy Gamatex, ktorá predchádzala údajné zmenky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok