Teplota stúpa, plodnosť klesá. Klimatická kríza škodí viac mužom

TA3 ČTK
23.11.2019 10:10

Otepľovanie klímy ohrozuje plodnosť mužov, ďalšími faktormi sú smog, chémia v ovzduší a radiácia. V Taliansku sa konal národný kongres, v rámci ktorého sa odborníci zamerali na reprodukciu a životné prostredie. Vinu za čoraz rozšírenejšiu neplodnosť nesie podľa vedcov aj klimatická kríza, píše taliansky denník La Repubblica.

Teplota stúpa, plodnosť klesá. Klimatická kríza škodí viac mužom
ČTK

Každý desiaty muž

Posledné údaje štatistického inštitútu ISTAT v Taliansku potvrdili demografický pokles. Vlani sa narodilo 439.747 detí, čo predstavuje v tejto krajine historické minimum. Varovanie prišlo aj z nedávneho národného kongresu s názvom Príroda, životné prostredie, výživa a človek, ktorý usporiadala Talianska spoločnosť andrológie, lekárskeho odboru, ktorý sa zaoberá funkciami mužských reprodukčných orgánov, ich liečbou a prevenciou.

Andrológovia dokladovali demografický pokles aj týmito dátami: priemerný počet mužských spermií sa momentálne oproti dobe pred 40 rokmi znížil o polovicu a každý desiaty muž má dnes problémy s plodnosťou. Ako uviedli vedci, vinu za to nesie zhoršovanie životného prostredia, s čím súvisia aj klimatické zmeny. Je totiž známe, že zvyšovanie teploty poškodzuje reprodukčný aparát u mužov, a to omnoho viac než u žien.

embryo-dieta-plod-genetika-1140px-ctk_ac1100ae-aa0e-f6a9.jpg

Vplyv na potomstvo

U niektorých živočíšnych druhov môže zvýšenie vonkajšej teploty o niekoľko stupňov znížiť o polovicu plodnosť a experti sa obávajú, že sa to isté deje aj u ľudí. Štúdie, ktoré uskutočnili na zvieratách, napríklad na hmyze, ukazujú, že zvýšenie teploty zrejme prispelo k vyhynutiu niektorých druhov, pretože mužský reprodukčný aparát a aj spermie špeciálne sú veľmi citlivé na teplo. Negatívne účinky vyšších teplôt sa prejavujú aj na prípadnom potomstve, ktoré je následne menej plodné a jeho reprodukčná kapacita je znížená o 25 percent.

Taktiež to, keď je muž vystavený vyššiemu teplu v období vývinu, postihuje jeho reprodukčnú kapacitu v čase dospelosti a výsledkom je opäť výrazný pokles plodnosti. Človek má systémy ochrany organizmu, ale negatívne pôsobenie klimatických zmien na reprodukciu je u nášho druhu dnes už takmer isté. Podľa nových výskumov môže zvýšenie okolnej teploty o jeden stupeň viesť napríklad k zvýšeniu teploty mužského pohlavného orgánu o 0,1 stupňa a to je údaj, ktorý vplýva na plodnosť.

Pokles plodnosti je fakt

Regresia mužskej plodnosti je dnes už faktom. Obviňovať z toho len fajčenie, chémiu alebo infekcie, však nestačí. Podstatné je životné prostredie, a to nielen v rizikových oblastiach a profesiách. Dnes je známe, že vystavenie vysokým teplotám, ako sa to stáva pri kuchároch alebo zváračoch, môže negatívne ovplyvniť plodnosť. Podobné je to aj u šoférov kamiónov alebo u tých, ktorí dlhodobo pracujú s laptopom na kolenách.

"Máme dôvod domnievať sa, že celkové zvýšenie okolnej teploty môže pôsobiť na mužskú plodnosť," uvádza Fabrizio Palumbo, vedecký expert zo SIA. Vlny horúčav teda môžu byť zahrnuté medzi faktory životného prostredia, ktoré môžu trvale znížiť plodnosť. Tvárou v tvár takýmto rizikám môže návšteva u andrológa pomôcť vysvetliť, ako chrániť mužské sexuálne zdravie pred vonkajšími hrozbami. Význam má aj zmena životného štýlu a výber odevov. Lepšie je volnejšie oblečenie a dostatok pohybu, ktorý umožní správne rozloženie tepla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok