Zverejnili, kedy rozhodnú o obžalobe v kauze Kuciakovej vraždy

TA3 TASR SITA
20.11.2019 09:25

Uvidíme konečne dlho skrývanú tvár Aleny Zsuzsovej? Proces s ňou, Marianom Kočnerom a ďalšími obžalovanými sa de facto začne už pred Vianocami. Špecializovaný trestný súd vytýčil termín verejného predbežného prejednania obžaloby vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Začne sa 19. decembra.

"Verejné zasadnutie v trestnej veci vedenej proti obvinenému T. Sz. a spol. o predbežnom prejednaní obžaloby sa bude konať 19. decembra o 9.00 h v pojednávacej miestnosti v budove Justičnej akadémie v Pezinku," uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal 21. októbra na ŠTS v Pezinku obžalobu na obvinených Mariana Kočnera, Zsuzsovú, Marčeka a Szabóa v prípade vraždy Kuciaka a jeho snúbenice Kušnírovej. Obžaloba bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Obžalovaní sú vo väzbe. Termín verejného zasadnutia s ďalším obvineným v prípade Zoltánom Andruskóom, ktorý uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ešte nie je známy.


Podľa obžaloby prokurátora ÚŠP si mal Marian Kočner objednať vraždu Jána Kuciaka u Aleny Zsuzsovej koncom roka 2017 resp. začiatkom roka 2018 z dôvodu pomsty za články, ktoré odkrývali jeho ekonomickú trestnú činnosť. Vyšetrovací spis má viac ako 25.000 strán a desiatky príloh, medzi ktorým sú aj zaistené finančné prostriedky a cennosti. Obžaloba má 93 strán.


Okrem vraždy novinára čelia Marček a Szabó aj obžalobe z vraždy podnikateľa z Kolárova Petra Molnára. Toho mali podľa obžaloby ÚŠP zavraždiť v roku 2016 so zámerom lúpeže. Okrem dvoch spomínaných vrážd obviňuje prokurátor ÚŠP Kočnera, Marčeka i Szabóa aj z nedovoleného ozbrojovania.


Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v jej dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Údajný objednávateľ vraždy: Marian Kočner
Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka": Alena Zsuzsová
Údajný sprostredkovateľ, ktorý spolupracuje s políciou a uzatvoril dohodu o vine a treste: Zoltán Andruskó
Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi: Tomáš Szabó
Údajný pomocník a šofér a bývalý vojak. Mal sa priznať, že strieľal: Miroslav Marček 

V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zabili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, podal prokurátor obžalobu na Mariana Kočnera, Alenu Zsuzsovú, Miroslava Marčeka aj Tomáša Szabóa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok