Rezort chce splatiť dlhy. Lubyová požiadala o zvýšenie rozpočtu

TA3 TASR
5.11.2019 19:12

Rezort školstva požiada ministerstvo financií o zvýšenie rozpočtu. Potrebovať bude ďalších šesť miliónov eur, aby splatil svoje dlhy v medzinárodných vedeckých organizáciách. Ministerka Martina Lubyová vedcom z CERN-u prisľúbila, že štát svoje dlhy splatí do konca roka. Rozhodujúce slovo bude mať minister financií Ladislav Kamenický.

Na uhradenie členstva

Rezort školstva požiada ministerstvo financií o zvýšenie rozpočtu. Dôvodom je potreba uhradenia členstiev v medzinárodných vedecko-výskumných organizáciách. Po utorkovom rokovaní s Výborom pre CERN o tom informovala ministerka školstva Martina Lubyová, viceprezident Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) Branislav Sitár a predseda Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV) Jozef Masarik.

Ministerstvo financií v stanovisku potvrdilo, že je pripravené s rezortom školstva rokovať. Dofinancovanie má zabrániť tomu, aby Slovensko vylúčili zo Spojeného ústavu jadrových výskumov v Dubne. Rovnako bude môcť rezort uhradiť v plnej výške členstvo v CERN-e. "Rátam s tým, že do konca roka budú tieto záväzky vyrovnané," hovorí Lubyová.

Prospešné aj pre iné ministerstvá

Ministerka priznala, že administratíva spojená s členstvom v CERN-e je náročná. "Ako ministerstvo máme 11 zmlúv s pracoviskami, ktoré sa zúčastňujú na experimentoch CERN-u, je to pomerne atypická schéma," komentovala s tým, že žiadna iná organizácia takýto systém nemá. Administratívu má preto prebrať APVV, ktorá má grantový aparát a kvalifikovaných ľudí.

Zástupca CERN-u podotkol, že dôležité je, aby sa financovanie vyriešilo systémovo aj na ďalšie roky. Pripomenul, že výsledky vedcov z tejto organizácie sú prospešné aj pre ďalšie rezorty, nielen pre ministerstvo školstva. Slovenská akadémia vied spolu s najväčšími univerzitami v októbri upozornila na to, že štát si neplní svoje záväzky, ktoré vyplývajú z medzinárodných zmlúv, ako napríklad záväzky voči CERN-u.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok