Matovič zverejnil správy s Kočnerom. Varí z vody, reaguje Glváč

TA3 TASR SITA
22.10.2019 14:30

Líder OĽANO Igor Matovič zverejnil časť údajných správ medzi poslancom Smeru-SD a podpredsedom NR SR Martinom Glváčom a Marianom Kočnerom cez komunikačnú platformu Viber z roku 2016. Témou komunikácie má byť vybavovanie "riadeného rozhovoru" pre týždenník Plus 7 Dní, ktorý má realizovať Martina Ruttkayová - redaktorka, ktorej údajnú komunikáciu s Kočnerom nedávno zverejnili médiá. Matovič ukázal novinárom 46 správ a tvrdí, že má k dispozícii ďalších 900. Ak Glváč neodstúpi z parlamentnej funkcie, chce ich zverejniť všetky.

Matovič zverejnil správy s Kočnerom. Varí z vody, reaguje Glváč
TASR

Ako získal komunikáciu? Zdroje neprezradí

Ako povedal Matovič na tlačovom brífingu, očakáva, že Glváč tak urobí do stredy dopoludnia. „V Smere nemajú odvahu dať Glváča dole, lebo vedia, že je jeden z piatich akcionárov zločineckej organizácie s názvom Smer. Nastal čas pre vás Peter Pellegrini, aby ste sa prestali vyhovárať, že je to otázka poslaneckého klubu Smer. Vy máte tú moc povedať, Martin Glváč stačilo,“ uviedol Matovič.

Časť údajnej komunikácie:
Glváč: "Myslíš, že sa dá v Plus 7 urobiť riadený rozhovor?"
Kočner: "Viem, že sa dá. Martina Ruttkayová."

Na otázku, ako získal komunikáciu, Matovič odpovedal, že svoje zdroje neprezradí. "Budú zrejme voči mne nejaké sankcie, mne to nevadí," povedal s tým, že verejný záujem je dôležitejší a pravosť komunikácie garantuje. Na otázku, či má k dispozícii aj komunikáciu medzi nimi z obdobia po vražde, odpovedal, že nie.

Glváč reagoval, že komunikácia s Kočnerom ho v ničom nediskvalifikuje. "Tak sme dočkali tej Matovičovej bomby, z ktorej nakoniec nič nie je a ukázalo sa, že varí len z vody. Aj keď táto neoverená komunikácia, ktorú som doteraz nevidel, môže v súčasnosti pôsobiť zvláštne, trvám na tom, že ma v ničom nediskvalifikuje," uviedol na Facebooku.

Blanár: Zotrvanie vo funkcii je na Glváčovi

Treba sa spýtať Martina Glváča, v akom rozsahu a o čom s Kočnerom komunikoval, povedal v reakcii hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút a dodal, že nemá informáciu, že by predseda Smeru Robert Fico vzniknutú situáciu s Glváčom riešil. „Pán Matovič dnes prišiel s nejakou informáciou, zajtra možno príde s úplne niečím iným. Pokiaľ pán Glváč komunikoval v tom rozsahu, aký mi je známy, tak ho to nediskvalifikuje," povedal Mažgút. Na otázku, či bude Glváč na kandidátke Smeru do parlamentných volieb 2020, odpovedal, že kandidátka je plne v kompetencii predsedu strany. 

Zotrvanie Glváča vo funkcii podpredsedu NR SR je na ňom, skonštatoval podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár. "Pre mňa je dôležité, aby bolo potvrdené, že je to autentické. Ak sú tam veci, ktoré súvisia s hocijakým nečestným, netransparentným alebo protizákonným konaním, aby všetko bolo vyšetrené a riadne posúdené podľa platných zákonov," zdôraznil Blanár. Podotkol, že vyjadriť by sa mali v prvom rade aktéri a potom experti, ktorí dokážu posúdiť pravosť komunikácie a či v nej bolo niečo v rozpore so zákonom.

Aj biznis s pozemkami na Čiernej vode?

Médiá v pondelok zverejnili aj informáciu, že Glváč si podľa Threemy mal dohadovať s Kočnerom biznis s pozemkami na Čiernej vode. Glváč mal s Kočnerom taktiež rozoberať, ako sa má rekonštruovať vláda po odchode Roberta Fica z postu predsedu vlády. Fico sa vzdal svojej funkcie po tlaku verejnosti po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice v marci minulého roku. 

Komunikácia sa medzi nimi mala realizovať minimálne od 17. októbra 2017 do 5. mája 2018 a vymeniť si spolu mali najmenej 49 správ. Glváč na svojom Facebooku reagoval, že články o Threeme sú cielenou diskreditáciou jeho osoby a Smeru a podal trestné oznámenie. Zároveň uviedol, že ho zverejnená komunikácia nijak nediskvalifikuje ani nepoukazuje na žiadne porušenie zákona či zneužívanie postavenia verejného činiteľa. S Kočnerom sa vraj nestretol od roku 2012. Matovič na utorňajšej tlačovej besede oponoval, že obaja sa stretli aj neskôr.

Premiér Pellegrini v pondelok uviedol, že sa na komunikáciu Glváča s Kočnerom bude pýtať a ak sa potvrdí "toxický obsah" tejto komunikácie, tak bude vážne uvažovať ako ďalej. "V správnom momente zaujmem k tomu stanovisko," povedal. Marian Kočner je obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

Glváč na svojom Facebooku reagoval, že články o Threeme sú cielenou diskreditáciou jeho osoby a Smeru a podal trestné oznámenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok