Andruskó z kauzy Kuciakovej vraždy sa dohodol na vine a treste

TA3 TASR
18.10.2019 12:09

Hrozilo mu doživotie, zrejme vyviazne oveľa lepšie. Zoltán Andruskó, obvinený zo sprostredkovania vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, uzavrel so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste. Dohodu musí ešte odobriť súd.

Zrejme dostane osem až 16 rokov

"Dohoda o vine a treste bola uzavretá s prokurátorom, k jej obsahu sa vyjadrovať nebudem," povedala pre médiá jeho advokátka Lívia Kňažiková. O výške trestu hovoriť nechcela, namiesto doživotia či 25-ročného trestu však podľa medializovaných informácií  zrejme dostane osem až 16 rokov.

Zoltán Andruskó bol v prípade Kuciakovej vraždy spolu s Alenou Zsuzsovou obvinený ako jej sprostredkovateľ. Obvinení sú ešte Miroslav Marček, ktorý sa priznal k streľbe, a Tomáš Szabó. ako pomocník pri vražde. Z objednávky je obvinený Marian Kočner, ktorý je vo väzbe pre kauzu televíznych zmeniek. Andruskó sa ku skutku priznal a s políciou spolupracoval.

Výrazne to zrýchľuje konanie

"Pri dohode o vine a treste sa trestné konanie výrazne zrýchľuje, pretože sa vec neprejednáva pred súdom na hlavnom pojednávaní, navyše voči uzavretej dohode schválenej súdom nie je možné podať odvolanie," vysvetlil docent trestného práva a advokát z kancelárie Kinstellar Peter Kováč. Ozrejmil, že dohodu schvaľuje súd, kde musí obvinený kladne odpovedať na všetky zákonom predpísané otázky. Poznamenal, že dohoda môže priniesť výhodu aj obvinenému. Pri uzavretí dohody o vine a treste totiž možno uložiť trest až o tretinu pod dolnou hranicou zákonnej sadzby.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Údajný objednávateľ vraždy: Marian Kočner
Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka": Alena Zsuzsová
Údajný sprostredkovateľ, ktorý spolupracuje s políciou: Zoltán Andruskó
Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi: Tomáš Szabó
Údajný pomocník a šofér a bývalý vojak. Mal sa priznať, že strieľal: Miroslav Marček

Podľa Daniela Lipšica, právneho zástupcu rodičov Jána Kuciaka, obvinený od začiatku spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní a v takom prípade je možné výraznejšie znížiť trestnú sadzbu aj pod jednu tretinu dolnej hranice trestnej sadzby. „A tak sa udialo a dalo sa to aj predpokladať, pretože spolupracoval od začiatku a jeho výpoveď bola kľúčová pre identifikáciu a obvinenie ďalších páchateľov. Najmä sprostredkovateľky a finálneho objednávateľa," uviedol pre médiá Lipšic.

Zavraždený Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok