Fico reagoval na nahrávku, tlačovú besedu mu prerušil Matovič

TA3 TASR SITA
16.10.2019 15:22

Robert Fico, obklopený jeho poslancami zo strany Smer-SD, sa vyjadril k ostro diskutovanému záznamu, ktorý môže byť audionahrávkou odposluchu Gorila. Nepoprel, že v konšpiračnom byte bol, to, či "niekde pil kolu", je však podľa neho nepodstatné. Tlačovú besedu Smeru prerušila nečakaná udalosť.

Fico: Neriešite Dzurindovu vládu, ale pitný režim

"Sme svedkami toho, že sa tu hrá obludné opozičné a mediálne divadlo," začal Fico svoje vystúpenie pred kamerami. "Namiesto toho, aby ste popisovali, ako fungovala vláda Mikuláša Dzurindu, sa snažíte riešiť môj pitný režim", povedal novinárom. To či niekde pil kolu, je podľa Fica úplne nepodstatné. "Ak máte chuť rozprávať sa o Gorile, poďme sa rozprávať o tom, čo robili pravicoví politici v rokoch 2002 a 2006, v období, keď bol Smer-SD výlučne opozičnou stranou," skonštatoval Fico.

Gorila je podľa Fica o privatizácii strategických podnikov či o kupovaní poslancov v prospech finančnej skupiny Penta. Expremiér zdôraznil, že sa k Pente nikdy ústretovo nesprával. V škandáloch boli podľa neho namočené strany SDKÚ ale aj KDH. Počas údajného odpočúvania v goriľom byte bol Smer podľa Fica opozičnou stranou bez vplyvu. Tlačovú besedu však v tom momente náhle prerušil príchod opozičníka Igora Matoviča, ktorý napriek snahe prítomných smerákov pred kamerami rozvinul transparent a dostal sa do fyzického konfliktu s podpredsedom Smeru-SD Jurajom Blanárom. Fico následne vystúpenie ukončil.

Gorila je údajný spis Slovenskej informačnej služby, ktorý sa na internete objavil na konci roku 2011. Zaoberá sa údajnými rozhovormi politikov a šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka o províziách a korupcii za druhej vlády Mikuláša Dzurindu z SDKÚ v odpočúvanom byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Jedným z politikov, ktorých spis spomína medzi návštevníkmi bytu, je Robert Fico. Na otázky, či v byte bol, nikdy priamo neodpovedal. Penta od začiatku kauzy popiera pravosť spisu.

Matovič vysvetlil, prečo besedu prerušil

Matovič vo svojom videu na sociálnej sieti vysvetlil dôvody svojho konania na tlačovej konferencii Smeru-SD tak, že chcel ukázať v mene všetkých statočných ľudí na Slovensku, že "sa mafie nebojíme a budeme jej čeliť". "Urobil som to preto, aby som zadosťučinil pravde," podotkol. Líder OĽANO odmieta kritiku, že zabránil Ficovi, aby odpovedal na otázky.

"Tak či tak by nepovedal pravdu," myslí si Matovič. Na Slovensku je podľa jeho slov "skorumpovaná mafia", ktorá systematický rozkladá celý štát, sprivatizovala si políciu, prokuratúru, súdy, ministerstvo spravodlivosti i politikov. "Dnes máme kľúčový dôkaz, že najmocnejším človekom bol ten, kto nelegálne financoval svoju politickú stranu,"vyhlásil Matovič vo videu.

Gorila ovplyvnila aj kampaň v roku 2012

Viacerým médiám anonym zaslal email s linkom na zvukovú nahrávku, ktorá má takmer 39 hodín. Má ísť o nahrávku komunikácie aktérov kauzy Gorila, z ktorej bol doteraz známy len analytický prepis. Denník N uviedol, že pasáže, ktoré porovnával, sa zhodujú s prepismi známymi z minulosti. Polícia a prokuratúra v tejto súvislosti uviedli, že nevedia, akú nahrávku dostali médiá, preto sa k záležitosti nemôžu vyjadriť.

Spisy Gorila zahŕňajú písomné záznamy z odpočúvania konšpiračného bytu na Vazovovej ulici v Bratislave v rokoch 2005 až 2006 a jeho obsah tvorili prepisy rozhovorov medzi viacerými politikmi a osobami z finančných skupín. Na internete sa objavili v závere roka 2011 a výrazne ovplyvnili predvolebnú kampaň pred parlamentnými voľbami v marci 2012. Vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic potvrdil, že Slovenská informačná služba akciu Gorila naozaj uskutočnila a od roku 2012 kauzu vyšetruje špeciálny tím. Skupina Penta, ktorej spolumajiteľ Haščák sa v spise spomína, tvrdí, že štát nepoškodila. Nahrávku sprístupnenú médiám označila za nezákonný materiál. Podľa spisov byt navštívili viacerí politici z čias druhej Dzurindovej vlády, ale aj predseda Smeru-SD Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok