Vadalu v Taliansku poslali na roky za mreže, dôvodom sú drogy

TA3 SITA TASR
10.10.2019 11:15

Podnikateľa Antonina Vadalu, ktorého meno sa na Slovensku skloňovalo v súvislosti s pôsobením mafie na východe krajiny i s prepojením na Úrad vlády, v Taliansku odsúdili na deväť rokov väzenia.

Deväť rokov za pašovanie drog

Benátsky súd odsúdil podnikateľa Antonina Vadalu na deväť rokov a štyri mesiace väzenia za pašovanie drog z Južnej Ameriky do talianskej Kalábrie. Malo ísť o kokaín. Spolu s Vadalom bolo v rámci procesu odsúdených ďalších 17 podozrivých. Informovali o tom noviny Gazzetta del Sud. Finančná polícia zatkla mafiánsku skupinu v roku 2015. V rámci vyšetrovania sa podarilo rekonštruovať spôsob pašovania kokaínu z Južnej Ameriky do prístavu v Benátkach. Od júna do decembra 2015 prepašovali cez prístav 600 kilogramov drog ukrytých v zásielkach s ovocím. Ak by sa uvedené množstvo podarilo predať na trhu, pašeráci by získali približne 60 miliónov eur.

Prvé vypočúvania pôvodne 25 členov skupiny pašerákov kokaínu sa uskutočnilo 25. februára. Súdny proces začal v septembri. Podľa talianskych médií podnikateľ Antonino Vadala, ktorého obhajovali advokáti Antonio Mazzone a Pietro Bertone, bol napokon odsúdený na 9 rokov a štyri mesiace väzenia, pričom okresná prokuratúra pre boj proti mafii pôvodne požadovala 11 rokov väzenia.

Talianske médium zároveň poukazuje na to, že ide o podnikateľa Vadalu, ktorý bol v minulosti zatknutý a vyšetrovaný v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Vadalu zadržali v marci 2018 v Michalovciach na základe európskeho zatýkacieho rozkazu. Podľa medializovaných informácií z tohto roka mal Vadala v rámci obchodovania s mäsom do Turecka, cez Balkán, údajne aj pašovať drogy.

O Vadalovi písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak a "talianska stopa" bola dlho jednou z verzií pri vyšetrovaní jeho smrti. Kuciak písal, že na východe Slovenska, vo vzájomnej koordinácii a spolupráci, fungovali zástupcovia štyroch rodín z prostredia talianskej Kalábrie, rodiska 'Ndranghety. Okrem Vadalovcov a Cinnanteovcov išlo o rodiny Rodovcov a Catroppovcov. Ich hlavným slovenským biznisom sa stalo poľnohospodárstvo. "Vlastnili alebo dodnes vlastnia niekoľko desiatok firiem. Ich majetok sa pohybuje v desiatkach miliónov eur. Obhospodarujú stovky až tisíce hektárov pôdy, na ktoré čerpajú milióny eur dotácií," písal novinár vo svojom nedokončenom článku

Opozícia: Vyšetrite prepojenia na Smer

Strana Smer-SD je zodpovedná za prepojenie talianskej mafie na colníkov, políciu či vládu na Slovensku, vyhlásili predstavitelia hnutia OĽaNO v súvislosti s odsúdením Vadalu. SaS vyzýva policajného prezidenta Milana Lučanského a generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby podnikli potrebné kroky a prepojenia vyšetrili. Podľa Matoviča mali konať už dávno.

"Strana ktorá má najväčšie preferencie, je de facto zodpovedná za to, že sa na Slovensku predávali drogy," vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič a Vadalu označil za kamaráta Smeru-SD. Predstavitelia hnutia skonštatovali, že Smer-SD je zodpovedný za prepojenie talianskej mafie na políciu či colníkov. Kritizovali, že ľudia blízki Vadalovi dostali bezpečnostné previerky a boli vo vysokých štátnych funkciách. Matovič zároveň tvrdí, že Vadala získal licenciu na prevádzku fotovoltaických elektrární vďaka strane Smer-SD s tým, že iné firmy nemali šancu.


Predstavitelia strany SaS považujú odsúdenie Vadalu za súčasť mozaiky o tom, ako fungovalo prepojenie organizovaného zločinu na najvyššie štruktúry štátu za vládnutia expremiéra Roberta Fica. Žiadajú generálneho prokurátora a policajného prezidenta, aby podnikli potrebné kroky na vyšetrenie podozrení.
"Je dôvodné podozrenie, že Vadalova beztrestnosť sa opierala o krytie z najvyšších politických miest. Svedčí o tom jeho medializovaný vzťah s Máriou Troškovou, ktorá stála po boku Roberta Fica," argumentujú. Otázne je podľa nich to, akú úlohu zohral bývalý premiér pri kriminálnych aktivitách talianskej mafie na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok