Kanibal, farizej, šmejd. Lojzo Čistič sa na súde pustil do Černáka

TA3 TASR
1.10.2019 16:22

Päť členov zločineckého gangu sýkorovci na čele so svojím niekdajším šéfom Róbertom Lališom alias Kýblom odmieta obžalobu, ktorá im kladie za vinu účasť na starých vraždách, pokus o vraždu, všeobecné ohrozenie a nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami.

Kanibal, farizej, šmejd. Lojzo Čistič sa na súde pustil do Černáka
TASR/Marko Erd

Lališ vypovedať odmietol

Proces v utorok pokračoval, koná sa za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon trestu v Banskej Bystrici. "Som nevinný," konštatovali pred senátom Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, obžalovaní Ivan Cupper, zvaný Vinco-Vincko, ktorý si odpykáva doživotný trest za staré mafiánske vraždy z rokov 1998 a 1999, takisto Alojz Kromka, prezývaný Lojzo Čistič, Ladislav Bališ a Juraj H.

Bývalý bos zločineckej skupiny, na doživotie odsúdený Róbert Lališ, ktorý žalobu považuje za nedôvodnú, vypovedať odmietol a na pojednávaní sa v utorok nezúčastnil. Rovnako ako ďalší dvaja obžalovaní - Jozef Roháč, ktorý dostal u nás doživotie a ktorý je vo väzení v Maďarsku, a ďalší vysokopostavený člen zločineckej skupiny Martin Bihári, prezývaný Rus. Obaja požiadali o konanie v neprítomnosti. V utorok odmietol vypovedať aj Juraj H. a požiadal, aby sa takisto pojednávalo v jeho neprítomnosti. Naopak, Alojz Kromka a Ladislav Bališ možnosť vypovedať využili.

Černák ako mediálny exhibicionista

Podľa Lojza Čističa bývalý bos banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák, ktorý si odpykáva doživotný trest a má ich v procese usvedčovať, je "kajúcnik, farizej, klamár a šmejd, ktorý zabíjal, zakopával a odrezával hlavy". Dodal, že je mediálny exhibicionista, do médií vraj vypisuje ako verejne činná osoba. "Keby sa v 90. rokoch dali robiť 'selfíčka', tak tento kanibal by ich mal s každou obeťou s odrezanou hlavou a nebolo by treba žiadne dokazovanie," vypovedal Alojz Kromka.

Na otázky prokurátora odmietol odpovedať. Tvrdí, že skutok sa nestal tak, ako je v obžalobe. Senát zároveň požiadal, aby do trestného spisu založil knihu, v ktorej sa Černák vyjadruje k vražde východoslovenského bosa Róberta Holuba. Aj za ňu sú dnes súdení Róbert Lališ, Martin Bihári, Jozef Roháč, Alojz Kromka a Ladislav Bališ.

Na Holuba sa najprv strieľalo na pumpe v Košiciach 22. septembra 1997, následne v bratislavskom hoteli koncom septembra, napokon ho usmrtili v nemocnici na Kramároch 5. októbra 1997. "Odmietam to, na skutku som sa nezúčastnil a nijako som nepomáhal," reagoval vo výpovedi Ladislav Bališ. Podrobne opísal udalosti z košickej pumpy, kam mal prísť až po streľbe, a z Bratislavy, keď tiež pri streľbe nebol. Zo spoluobžalovaných pozná iba Alojza Kromku. Nikdy vraj žiadne informácie o Holubovi nedával a vylúčil, že by vedel o pláne zavraždiť ho. Dostal 23 rokov väzenia za iné skutky, ktoré vraj nespáchal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok