Výbor rozhodol o mandátoch Kažimíra, Stromčeka a Jankovskej

TA3 TASR
20.9.2019 09:55

Mandáty poslancov Petra Kažimíra, Viktora Stromčeka a Moniky Jankovskej zanikli v súlade s ústavou. Po piatkovom rokovaní mandátového a imunitného výboru národnej rady to povedal predseda výboru Juraj Blanár. Výbor sa podľa jeho slov zaoberal aj možnosťou novely rokovacieho poriadku, aby sa v budúcnosti podobné pochybnosti neobjavili.

Gröhling s uznesením spokojný nebol

"Dnešný mandátový a imunitný výbor skonštatoval, že tieto mandáty poslancov, ktorí si neuplatňovali svoj mandát, pretože vykonávali či už ministerský post alebo post štátneho tajomníka, zanikli v súlade s Ústavou SR," uviedol Blanár. Vysvetlil, že po novelizovaní ústavy v roku 2001, kedy sa "explicitne povedalo, že mandáty zanikajú dňom doručenia do NR SR, v rokovacom poriadku ostáva jedna časť, ktorá hovorí len formálne o prerokovaní vzdaní sa mandátu". Podľa jeho slov bude výbor ešte o možnej úprave rokovacieho poriadku hovoriť.

Člen výboru Branislav Gröhling nebol s uznesením výboru spokojný. "Prijali sme uznesenie, ktoré v konečnom dôsledku nič nehovorí," povedal s tým, že podľa neho už mali rovno podať reálny návrh, ako novelizovať rokovací poriadok, aby sa do budúcna takáto situácia neopakovala.

Danko: Zákon nebol porušený

Predseda parlamentu Andrej Danko už minulý týždeň tvrdil, že zákon pri vzdaní sa mandátu Jankovskej, Kažimíra a Stromčeka porušený nebol. Zdôraznil, že všetky listiny boli oznámené a doručené. Napriek tomu požiadal výbor o posúdenie, či ich mandát zanikol v súlade s ústavou. Doplnil, že do budúcna by sa mali zavádzať mechanizmy, ktoré by mali predísť podobným situáciám.

Výbor o preskúmanie požiadal po tom, ako plénum minulý týždeň neschválilo návrh poslankyne Anny Zemanovej, ktorá žiadala mandátový a imunitný výbor, aby prerokoval vzdanie sa mandátu bývalej poslankyne Jankovskej a podal o tom plénu informáciu, aby NR SR mohla vziať na vedomie vzdanie sa mandátu poslanca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok