Sýria opustila mierové rozhovory, do Ženevy sa vraj nevráti

TA3 TASR
1.12.2017 20:19

Delegácia sýrskej vlády odišla z mierových rozhovorov pod záštitou OSN v Ženeve a uviedla, že sa zrejme na budúci týždeň nevráti. Vinu pripísala tomu, že opozícia odmieta akúkoľvek úlohu sýrskeho prezidenta Bašára Asada v dočasnej povojnovej vláde.

Sýria opustila mierové rozhovory, do Ženevy sa vraj nevráti
SITA/AP

"Pre nás, vládnu delegáciu, sa toto kolo (mierových rozhovorov) skončilo. On ako sprostredkovateľ môže oznámiť svoj vlastný názor," uviedol hlavný vyjednávač sýrskej vlády Bašár Džaafarí po rokovaniach a poukázal pritom na sprostredkovateľa OSN Staffana de Misturu, ktorý sa zatiaľ k situácii nevyjadril.

"Kým druhá strana trvá na rétorike Rijádu 2..., nenastane žiadny pokrok," dodal Džaafarí. Na mysli mal postoj prijatý sýrskymi opozičnými delegátmi na minulotýždňovom stretnutí v saudskoarabskej metropole Rijád, kde sa dohodli na ďalšom presadzovaní požiadavky, že Asad musí byť vylúčený z akejkoľvek prechodnej sýrskej vlády. Predtým sa šírili špekulácie, že opozícia možno pred tohtotýždňovými rokovaniami v Ženeve zmäkčí svoj postoj - v reakcii na úspešný postup vládnych síl na bojovom poli.

Sýrska občianska vojna, trvajúca už siedmy rok, pripravila o život státisíce ľudí a vyhnala z domovov 11 miliónov obyvateľov. Ani jedno z doterajších kôl mierových rozhovorov nezaznamenalo žiadny pokrok - stagnujú na požiadavke opozície, aby sa Asad vzdal sa moci, a na tom, že prezident odmieta spomínaný krok urobiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok