Kočner a Zsuzsová si písali aj o Bugárovi a stretnutí na Maldivách

TA3 TASR SITA
15.8.2019 08:47

Béla Bugár sa krátko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej stretol na Maldivách s Marianom Kočnerom. Keď sa to prevalilo, tvrdil, že sa len pozdravili. Zverejnená Kočnerova šifrovaná konverzácia z aplikácie Threema ukazuje, že to mohlo byť inak. Bugár v najnovšej reakcii priznal, že s Kočnerom "prehodili pár viet" a stretli sa náhodou. Stretnutie v exotickej destinácii ani podľa Kočnera nebolo naplánované.

Poobede mám sedenie s Bélom

Informuje o tom portál Aktuality. Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej odštartovala vládnu krízu. Ulica žiadala pád Ficovho kabinetu. Čakalo sa na to, či Most-Híd so SNS podporia svojho partnera a koalícia bude vládnuť ďalej. Béla Bugár odletel v sobotu 3. marca 2018 po menej ako týždni od vraždy na dovolenku na Maldivy. V tom čase bol na Maldivách aj Kočner. Ešte 4. marca je nervózny. Má obavy o budúcnosť koalície. Cez Threemu píše Alene Zsuzsovej.: „U Maďarov je veľmi zlá situácia. Béla to neudrží. Samozrejme, tým, že odídu z vlády, sa navždy pochovajú.“ Na druhý deň mu Zsuzsová píše, že vie o Bugárovi na Maldivách. Kočner potvrdzuje, že áno a že tam je aj údajný mecenáš Mosta-Híd Štefan Czucz.

Aktuality sa strany Most-Híd pýtali ešte v apríli tohto roka, či sa Béla Bugár stretol na Maldivách aj so Štefanom Czuczom. „Pán Bugár bol na súkromnej dovolenke pri príležitosti okrúhleho výročia svadby so svojou manželkou,“ odpovedala hovorkyňa strany Most-Híd Klára Debnár na otázku. Prostredníctvom Threemy sa Kočner 8. marca pochválil Zsuzsovej, že s predsedom Mosta raňajkoval. „Neverím,“ odpísala mu Zsuzsová a Kočner pokračoval: „Poobede mám sedenie s Bélom. Poviem mu, ako a čo by som urobil na jeho mieste. Myslím, že bude silno vnímavý.“ Kočner sa vraj takto angažoval v otázke udržania Ficovej vlády, pretože ako sám predtým písal Zuzsovej, pokiaľ sa do vlády dostane opozícia, „nepomôže nám ani odsťahovať sa na Severný pól“.

Ďalší deň, 9.marca, píše Kočner Zsuzsovej, že opäť raňajkoval s Bélom Bugárom. Zsuzsová dodáva, že je zvedavá, ako sa Bugár zachová. Kočner sa postupom času utvrdzuje, že plán, aby vláda Smeru, SNS a Mostu-Híd pokračovala, mu vyjde. „Minimálne rok sa vláda ešte udrží, možno až do konca. Dovtedy musím mať dokončené všetky veci, lebo nikto nevie, čo bude potom,“ napísal Zsuzsovej. „Béla je OK, len tá jeho grupa je nejednotná.“

O stretnutí s Bugárom:

Zsuzsová: „Aj Béla je tam, kde ty."

Kočner: „Poobede mám sedenie s Bélom. Poviem mu, ako a čo by som urobil na jeho mieste. Myslím, že bude silno vnímavý.“

Kočner: „Je po porade. Je to vnímavý človek."

Kočner: "Tak sme s Bélom poraňajkovali a odfrčal na barikády…“

Zsuzsová: „Tak som zvedavá ako sa zachová."

Kočner: „Dobre.“

Zdroj: Denník N

Bugár: Stretol som ho prvýkrát a náhodou

Bugár po návrate z dovolenky priznal, že o Kočnerovi vedel. „Áno, je pravda, že sme sa videli v štvrtý deň našej dovolenky v reštaurácii. Videli sme sa aj s ďalšími ľuďmi zo Slovenska, napríklad s exmanželkou pána Drobu. Náhoda je blbec.“ Na otázku, či sa rozprávali, odpovedal „pozdravili sme sa.“ Komunikácia Kočnera so Zsuzsovou však naznačuje niečo iné. 

Bugár v aktuálnej reakcii priznal, že pár viet s Kočnerom prehodil, jeho verziu z Threemy však odmieta. "Akým právom by na mňa mohol „nahučať“ človek, ktorého som stretol prvýkrát v živote, aj to náhodou? Marian Kočner počas našej dovolenky si raz prisadol k nášmu stolu počas raňajok. Vymenili sme si pár viet, vtedy sa zbežne spýtal na aktuálnu situáciu doma. Žiadne poobedňajšie sedenie sa nekonalo," uviedol podľa Denníka N.

Most-Híd nakoniec koalíciu po odchode Fica z funkcie premiéra podržal. A ako Kočner písal, naozaj sa potvrdila nejednotnosť strany. Most-Híd opustila bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a František Šebej sa vzdal poslaneckého mandátu. „Miesto mumlavej nech dôjde ktokoľvek, bude ministerstvo riadiť Monika Jankovská. A to je moja opička,“ potešil sa v Threeme Kočner. Jankovská nechcela na komunikáciu Kočnera so Zsuzsovou reagovať a odkázala na tlačové oddelenie rezortu spravodlivosti. „Viem, že nie každému vo vnútri justičného systému, ale aj mimo neho sa to páčilo. Som rada, že Marian K. sa nemohol tešiť dlho,“ reagovala Žitňanská na Kočnerove správy.

Podľa Františka Šebeja je Marian Kočner nedôveryhodný človek a pochybuje, že by si od neho nechal radiť Béla Bugár. Zotrvanie v koalícii však považuje za chybu. „Most zaplatí za to, že ostal vo vláde, existenčnú daň,“ povedal.

Bugár o stretnutí: "Akým právom by na mňa mohol „nahučať“ človek, ktorého som stretol prvýkrát v živote, aj to náhodou? Marian Kočner počas našej dovolenky si raz prisadol k nášmu stolu počas raňajok. Vymenili sme si pár viet, vtedy sa zbežne spýtal na aktuálnu situáciu doma. Žiadne poobedňajšie sedenie sa nekonalo."

Maďarské fórum: Prečo konal v Kočnerovom záujme?

Maďarské fórum v reakcii vyzýva predsedu Mosta-Híd, aby okamžite vysvetlil spojenie s Kočnerom a dôvod, prečo strana Most-Híd konala v zhode s jeho záujmami.

Koalícia Progresívne Slovensko/Spolu na sociálnej sieti vyzvala, aby Béla Bugár aj Robert Fico do 24 hodín vysvetlili, prečo sa s Kočnerom radili, alebo aby sa vzdali svojich funkcií. "Rozsah prepojení Kočnera na jeho generáciu politikov potvrdzuje, že potrebujeme ich výmenu, inak sa nikdy poriadne nevyšetria všetky kauzy napáchané za posledných 20 rokov," dodala za koalíciu Silvia Hudáčková. 

Béla Bugár je Robert Fico, len v maďarskej verzii. Človek schopný pre vlastný prospech urobiť čokoľvek. Uvádza to na Facebooku líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. „Človek, ktorý nemá absolútne žiadne právo zostať naďalej v politike a kázať o morálke. Človek, ktorý by mal byť rovnako vyšetrovaný ako jeho diskusný partner v exotike," napísal Matovič na adresu Bugára.

Reagoval aj šéf SaS Richard Sulík. Bugár je podľa neho priamym účastníkom zahladzovania škôd smeráckej vlády po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Zatiaľ čo celé Slovensko smútilo a protestovalo, Béla Bugár sa v exotike dohadoval s Kočnerom, ako oblafnúť občanov a nevyhovieť ich volaniu. Béla, hnus!" napísal Sulík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok