Nákup transportérov nepodporuje náš priemysel, tvrdí ĽSNS

TA3 SITA
5.8.2019 12:00

Ministerstvo obrany plánuje obstarať transportéry 4x4 za stovky miliónov eur bez aktívnej účasti slovenského obranného priemyslu, táto požiadavka však v pôvodných dokumentoch bola. Tvrdia to poslanci parlamentu za stranu Mariana Kotlebu ĽSNS s tým, že tento tender je podľa nich potrebné preveriť.

Nákup transportérov nepodporuje náš priemysel, tvrdí ĽSNS
TASR/Radovan Stoklasa ilustračné

Kotleba: Napokon bude zrejme všetko inak

V súčasnosti ho na podnet rezortu obrany kontroluje Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý bude informovať o výsledku po skončení preverovania. Definitívne slovo pri transportéroch napokon bude mať zrejme vláda a premiér Peter Pellegrini. Na vozidlá plánuje rezort obrany vynaložiť 321 miliónov eur bez DPH, ďalšie investície pôjdu do výzbroje či špecializovaných systémov.

"Pôvodne hovorili dokumenty, ktoré odobrila vláda, aj o zapojení domáceho obranného priemyslu. Ja sa pýtam, prečo táto požiadavka v definitívnom dokumente k súťaži na transportéry 4x4 nie je? Počúvali sme veľké vyhlásenia Slovenskej národnej strany a rezortu obrany o tom, ako chcú podporiť domáci priemysel a napokon bude zrejme všetko inak," povedal poslanec NR SR a predseda ĽSNS Marian Kotleba na tlačovom brífingu.

Podľa Kotlebu je potrebné sa pýtať na tieto skutočnosti kompetentných, ktorí zmenili znenie dokumentov. "Treba sa pýtať na vedení SNS, Ministerstve obrany SR a Úrade vlády SR, prečo vynechali túto požiadavku. Nech povedia, prečo to tak je a ak menili znenie alebo zadanie, nech vysvetlia daňovým poplatníkom, prečo," dodal predseda ĽSNS.

Reakcia ministerstva obrany

Vo všeobecnosti platí, že Ministerstvo obrany SR sa v zmysle programového vyhlásenia vlády snaží do realizácie modernizačných projektov v zmysle Dlhodobého plánu rozvoja obrany, maximálne zapájať podniky domáceho obranného priemyslu. Dôkazom toho je, že napríklad pri projekte obstarania stíhacích lietadiel F-16 sa podarilo dosiahnuť, že sa štátne Letecké opravovne Trenčín stali strategickým partnerom výrobcu.

V súvislosti s projektom 4x4 pripomíname, že ministerstvo obrany sa v záujme maximálnej transparentnosti rozhodlo zrealizovať medzinárodný tender, v rámci ktorého musia byť v zmysle platnej legislatívy mimo iného dodržané zásady rovnakého zaobchádzania a nediskriminácie. V opačnom prípade by rezort porušil zákon. Rovnako tak pripomíname, že tender sa týka iba základného vozidla, ku ktorému bude potrebné obstarať príslušné zbraňové systémy, pri ktorých rezort obrany predpokladá, že tak, ako pri stíhacích lietadlách, húfniciach Zuzana 2 či vozidlách 8x8, aj tu budú naplno využité kapacity slovenského obranného priemyslu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok