Na najväčšiu leteckú šou na Slovensku prišli Gajdoš i Pellegrini

TA3 TASR
3.8.2019 14:55

Približne 62.000 návštevníkov prišlo v prvý deň na Medzinárodné letecké dni SIAF, ktoré sa začali na základni Sliač a potrvajú do nedele. Najväčšie letecké podujatie na Slovensku odštartovali prelety pilotov Vzdušných síl Ozbrojených síl SR a počas celého dňa si ľudia mohli pozrieť majstrovstvo pilotov aj z ďalších 12 členských štátov NATO a Európskej únie vrátane členských štátov V4.

Ukázali najmodernejšie stroje

Ministerstvo obrany predstavilo ľuďom najmodernejšiu leteckú i pozemnú techniku, ktorú využívajú OS SR na zabezpečenie bezpečnosti občanov a celej krajiny 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Podľa generálneho tajomníka Služobného úradu MO a predsedu komisie pre tvorbu a posudzovanie strategických projektov Jána Hoľka nová moderná technika je v prvom rade určená pre domáci krízový manažment.

"Vďaka projektom, ktoré sme realizovali, máme dnes viac vrtuľníkov pripravených hasiť v ťažko dostupnom teréne a rovnako tak dopravné lietadlá sú kedykoľvek pripravené pre prípad krízovej situácie. Zároveň najväčším modernizačným projektom v novodobej histórii ozbrojených síl – obstaraním stíhacích lietadiel F-16 neprídeme o jednu z najdôležitejších spôsobilostí, ktorou je vlastná ochrana vzdušného priestoru," zdôraznil Hoľko.


"Predstavujeme tu našu modernú leteckú techniku, akým spôsobom modernizujeme ozbrojené sily s dôrazom na vzdušné. Mnohým sa z tohto hľadiska splnil sen. A som nesmierne rád, že vláda schválila materiál na modernizáciu stíhacieho letectva, ktorý som predložil a v roku 2023 sa budeme môcť pochváliť našimi novými stíhacími lietadlami," zdôraznil minister obrany Gajdoš. Podľa neho to najmodernejšie, čo slovenské ozbrojené sily majú, je tu v prospech zabezpečenia bezpečnosti občanov SR a celej krajiny 24 hodín denne sedem dní v týždni.

Pellegrini: Máme byť na čo hrdí

Predseda vlády Peter Pellegrini, ktorý sa tiež zúčastnil na slávnostnom otvorení, v tomto podujatí vidí aj motiváciu pre mladých ľudí, ktorí rozmýšľajú o svojej budúcnosti. Tou by mohla byť služba v armáde. "Máme byť na čo hrdí. Vždy využijem možnosť, keď mi je dovolené, nasadnúť do všetkých tých leteckých prostriedkov a vidieť, ako to vyzerá z pohľadu pilota. Tentoraz sa sústredím na pluk špeciálneho určenia, pretože už disponuje modernými špeciálnymi vozidlami a novou technikou. Rád sa pozriem na to, ako boli využité prostriedky, ktoré sme tento rok použili na nákup novej bojovej techniky," konštatoval premiér.

Tohtoročné MLD SIAF zabezpečuje viac ako 700 príslušníkov Ozbrojených síl SR a na základni je viac ako 130 kusov bojovej techniky. Zúčastňuje sa na nich okrem SR 12 členských štátov NATO, EÚ vrátane členských štátov V4.


Novinkou bola samostatná šou

Na MLD SIAF sa predstavili Letecké opravovne Trenčín po prvý raz ako strategický partner spoločnosti Lockheed Martin pre projekty F-16 a UH-60M Black Hawk, čo je podľa Hoľka obrovským úspechom. S tým súvisí aj zachovanie stoviek pracovných miest a rozvoj obranného priemyslu v SR.

Novinkou MLD SIAF bola samostatná šou vrtuľníka UH-60M Black Hawk. V rámci dynamiky mali návštevníci možnosť vidieť aj spoluprácu stíhacích lietadiel MiG-29 a pozemných bezpečnostných zložiek pri zásahu voči lietadlu C-27J Spartan a spôsobilosti síl pre špeciálne operácie s vrtuľníkmi UH-60M Black Hawk, ktoré sú už súčasťou slovenských vzdušných síl.

Premiérovo sa na MLD SIAF predstavila špička sólovej akrobacie - grécky Zeus Demo Team či poľský Tiger Demo Team s lietadlami F-16 a popoludní oblohu nad sliačskym letiskom opäť po dvoch rokoch vo farbách svojej vlajky "zafarbila" hviezdna talianska skupina Frecce Tricolori.

Pre návštevníkov sú aj na nedeľu pripravené atraktívne letecké i statické ukážky vojenskej techniky pozemných a špeciálnych síl vrátane výstroja, výzbroje a ručných zbraní, ťažkej kolesovej a pásovej techniky. Uvidia aj prototyp bojového obrneného vozidla 8x8 Vydra, ktorý je špičkovým produktom domáceho obranného priemyslu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok