V Česku padli rekordy. Teploty dosiahli takmer 40 stupňov

TA3 TASR
25.7.2019 23:28

Na dvoch tretinách meteorologických staníc v Česku padli teplotné rekordy. Najteplejšie bolo zrejme v obci Mokošín v Pardubickom kraji, kde meteostanice namerali 37,2 stupňa Celzia, zatiaľ však ide o neoverený údaj. Niekoľko ďalších staníc zaznamenalo teplotu presahujúcu 36 stupňov.

V Česku padli rekordy. Teploty dosiahli takmer 40 stupňov
TASR/AP

V Libereckom a Ústeckom kraji bol teplotný rekord prekonaný na 20 z 24 staníc, ktoré už teploty merajú viac ako 30 rokov. V zmienených severných Čechách bolo najteplejšie v Ústí nad Labem - Vaňove, kde stanice namerali 36,9 stupňa Celzia. "Doterajšie maximum pre Vaňov pre 25. júl bolo pritom rovných 35 stupňov z roku 1994," uviedol Pavel Jůza z ústeckej pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Minimálne na 36 stupňov Celzia sa vo štvrtok v Ústeckom kraji vyšplhala teplota tiež v Tepliciach i Doksanoch v okrese Litoměřice a Kopistech v okrese Most. V Ústeckom kraji majú nový teplotný rekord pre štvrtok na 13 z celkových 14 staníc, ktoré merajú teploty dlhšie než 30 rokov. V Libereckom kraji bol rekord prekonaný na siedmich z desiatich staníc.

Minimálne na jednej stanici na severe Čiech bol denný teplotný rekord prekročený už tretí deň po sebe, v piatok však už nové maximá zrejme nepadnú. "Malo by byť o dva až tri stupne chladnejšie a pravdepodobnosť prekonania rekordu je malá," dodal Jůza.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok