Kauza Čistý deň je minulosť, podozrenia z týrania sa nepreukázali

TA3 SITA
12.7.2019 20:52

Podozrenia z týrania chovancov v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante sa nepreukázali. Generálna prokuratúra pre televíziu Markíza potvrdila zastavenie vyšetrovania s tým, že nejde o trestný čin. Podozrenia sa týkali fyzických trestov, väznenia na samotke a odopieranie jedla chovancom.

Kauza Čistý deň je minulosť, podozrenia z týrania sa nepreukázali
SITA/Martin Havran

Policajný tím, ktorý v súvislosti s kauzou Čistý deň zriadili, začal v tejto veci trestné stíhanie pre podozrenie z týrania blízkej a zverenej osoby. Vyšetrovanie trvalo vyše dvoch rokov. Ešte vo februári ho ale zastavili, nič protizákonné nenašli. Neskôr rozpustili aj pracovnú skupinu. Dohľad nad vyšetrovaním mala ale generálna prokuratúra, a tak až ona mohla dať za kauzou definitívnu bodku.

Prokurátorka študovala závery polície vyše štyri mesiace, jej rozhodnutie ale nakoniec žiadny zvrat do kauzy neprinieslo, uviedol portál tvnoviny.sk. „Dvadsaťzväzkový spis s množstvom audiovizuálnych záznamov, s ktorými bolo potrebné sa oboznámiť bol dôkladne preskúmaný prokurátorkou Generálnej prokuratúry SR, ktorá nezistila potrebu prijímania opatrení vo vzťahu k výsledku trestného konania," povedala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Týranie chovancov v Čistom dni sa tak nepotvrdilo a spis teda pôjde do archívu, uviedol portál.

Čistý deň medzitým prišiel o akreditáciu a svoju činnosť ukončil. Stále ho však vyšetrujú pre možný podvod v súvislosti s dotáciami, ktoré počas svojho fungovania čerpal. V tomto prípade síce pôvodne trestné stíhanie zastavili, podľa generálneho prokurátora to ale bolo predčasné a v máji preto prikázal vyšetrovanie obnoviť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok