Staré exekúcie končia, schválený zákon rieši dlhodobý problém

TA3 TASR
26.6.2019 11:51

Staré exekúcie začaté pred 1. aprílom 2017 sa ukončia. Vyplýva to zo zákona o ukončení niektorých exekučných konaní z dielne rezortu spravodlivosti, ktorý schválil parlament. Stará exekúcia sa podľa zákona zastavuje, ak uplynulo päť rokov od jej začatia a nezistil sa majetok, ktorý by stačil aspoň na úhradu trov exekúcie.

Staré exekúcie končia, schválený zákon rieši dlhodobý problém
TASR ilustračná fotografia

Chcú pomôcť občanom

Cieľom návrhu zákona je podľa rezortu poskytnúť efektívne riešenie aktuálneho problému dlhodobého vedenia tzv. starých exekúcií. "Ukončenie tzv. starých exekúcií ex lege zabezpečí rýchlejšiu a funkčnejšiu vymožiteľnosť právom chránených nárokov v exekučnom konaní, v dôsledku čoho sa zefektívni aj vymáhanie pohľadávok pre veriteľov," uviedli predkladatelia.

Návrhom zákona chce ministerstvo poskytnúť aj pomoc občanom, "voči ktorým sú dlhodobo vedené staré exekučné konania, v dôsledku ktorých sa ocitli v dlhovej pasci". Rezort spravodlivosti dávnejšie informoval, že na súdoch je viac ako 3,7 milióna exekúcií podaných podľa starých pravidiel účinných pred 1. aprílom 2017. Z nich je polovica staršia ako päť rokov a veritelia ich nechávajú ležať na súdoch aj preto, aby nemuseli platiť poplatky. Exekútori a súdy však aj v prípade týchto exekúcií musia robiť úkony, s čím sú spojené náklady.

Oprávnený môže podľa návrhu zákona podať opätovný návrh na vykonanie exekúcie, avšak už podľa platných a účinných právnych predpisov v čase podania opätovného návrhu na vykonanie exekúcie. Zmeny by mali byť platné od 1. januára 2020.

Exekútori: Môže to povzbudiť špekulantov

Slovenská komora exekútorov rozhodnutie parlamentu rešpektuje, upozorňuje však, že viaceré pochybnosti okolo zákona neboli pri jeho schvaľovaní odstránené. „Slovenská komora exekútorov pripúšťa, že nová norma môže pomôcť odbremeniť súdy. Naďalej však zastáva názor, že nepomôže tým dlžníkom, ktorí poctivo splácajú svoje záväzky a môže povzbudiť špekulantov, aby sa svojim povinnostiam vyhli. Toto môžu slušní ľudia považovať za nespravodlivé,“ uviedol prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

V zákone podľa komory ostali viaceré sporné body. „Až prax ukáže, či nebude v niektorých prípadoch potrebná úprava, aby súdni exekútori mohli v plnom rozsahu uskutočniť úmysel zákonodarcu. Zároveň sa nie úplne podarilo odstrániť pochybnosti časti právnickej obce, či niektoré časti zákona nemôžu byť v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky,“ uzavrel Paller.

Témy: Slovensko Sud
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok