Konanie s Lexom v kauze zavlečenia prezidentovho syna prerušili

TA3 TASR
24.6.2019 11:54

Trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava III v piatok na neverejnom zasadnutí prerušil trestné konanie s bývalým riaditeľom SIS Ivanom Lexom a spol. v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny. Trestné konanie bratislavský súd predloží Súdnemu dvoru Európskej únie. Informoval o tom hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

O rozhodnutie žiadajú Súdny dvor EÚ

"Trojčlenný senát OS BA III rozhodol 21. júna na neverejnom zasadnutí o návrhu obhajoby na prerušenie trestného konania tak, že v trestnej veci obž. Ing. I. L. a spol. pre trestný čin zavlečenia do cudziny spolupáchateľstvom podľa ustanovenia paragrafu 9 odseku 2 k paragrafu 233 odseku 1. odseku 2 písm. a) Trestného zákona účinného v čase spáchania skutku trestné konanie prerušuje a predloží Súdnemu dvoru Európskej únie na rozhodnutie prejudiciálne otázky," konkretizoval Adamčiak.

Súd podľa hovorcu podľa príslušných paragrafov Trestného poriadku účinného do 31. decembra 2005 trestné konanie prerušil a požiadal Súdny dvor Európskej únie o rozhodnutie o predbežnej otázke, nakoľko považuje jeho stanovisko za nevyhnutné pre ďalší procesný postup vo veci. "OS BA III zároveň požiada Súdny dvor EÚ o prejednanie prejudiciálneho návrhu v rámci naliehavého konania, pretože sa jedná o vec súvisiacu so zatýkacím rozkazom," dodal Adamčiak. Uznesenie nie je právoplatné, voči rozhodnutiu je prípustná sťažnosť.

Podobne postupovali pri exministrovi

Podobne postupoval po zrušení Mečiarových amnestií aj iný nižší bratislavský súd - OS BA I. Ten predložil vec obžalovaného exministra vnútra Gustáva Krajčiho v kauze zmareného referenda rovnako Súdnemu dvoru EÚ.

Hlavné pojednávanie v prípade obžalovaného exriaditeľa Slovenskej informačnej služby Lexu a spol. na OS BA III nebolo dlhšie vytýčené z dôvodu, že dvaja členovia senátu ako sudcovia – prísediaci po uskutočnení ich previerky Národným bezpečnostným úradom SR sa začali len na jeseň minulého roka oboznamovať s rozsiahlym spisovým materiálom v predmetnej trestnej veci.

Plénum Ústavného súdu SR koncom mája 2017 potvrdilo aprílové rozhodnutie Národnej rady SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií z 3. marca a 7. júla 1998 a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Za uznesenie hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Právomoc zrušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok