Kočner si to rozmyslel. Súd potvrdil, že stiahol žiadosť o prepustenie

TA3 TASR
24.6.2019 11:09

Obžalovaný a zároveň obvinený podnikateľ Marian Kočner stiahol žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu. Žiadosť bola na Špecializovaný trestný súd v Pezinku doručená v pondelok. Informovala o tom Kancelária predsedu ŠTS.

Kočner si to rozmyslel. Súd potvrdil, že stiahol žiadosť o prepustenie
TASR/Lenka Krošláková

Dôvody sú otázne

"Obžalovaný M. K. prostredníctvom svojho obhajcu Mareka Paru zobral dňa 24. júna späť svoju žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu. Senát ŠTS z tohto dôvodu zrušil neverejné zasadnutie, ktoré sa malo konať 25. júna," uviedla kancelária. Dôvody, prečo Kočner vzal späť žiadosť, zatiaľ nie sú známe. Aktuálne sa nachádza v sprísnenej kolúznej väzbe v Leopoldove.

Kočner je väzobne stíhaný v kauze takzvaných televíznych zmeniek takmer za 70 miliónov eur. Prvé hlavné pojednávanie v kauze zmeniek malo byť 20. júna, ale preložili ho na 22. júla. Proces je vytýčený na päť dní. Na Kočnera a Pavla Ruska podala TV Markíza trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu.

V kauze zmeniek obžalovaný podnikateľ Kočner vo štvrtok vypovedal na polícii. V budove Prezídia Policajného zboru v Bratislave mal podľa televízie Markíza však vypovedať v kauze mafiánskej popravy bývalého bosa Jána Takáča. S tou spojil Kočnera bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Urobiť tak mal vo výpovedi v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Podnikateľ je obvinený z jej objednávky.

Nedovolené ozbrojovanie aj prenasledovanie

Voči obvineniu z objednávky vraždy investigatívneho novinára Kuciaka podal podnikateľ a jeho obhajca sťažnosť. Tú mu však približne pred dvoma mesiacmi dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zamietol. Následne na začiatku mája obhajca Para podal mimoriadny opravný prostriedok, o ktorom by mal rozhodnúť generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár do polroka.

Kočner je obvinený aj z nedovoleného ozbrojovania a prípad nebezpečného prenasledovania (sledovanie novinárov), kde figuruje Peter Tóth, rieši Krajská prokuratúra v Bratislave. Podnikateľ sa dva razy neúspešne snažil dostať z väzby na slobodu, dva razy mu to ŠTS pracovisko Banská Bystrica zamietlo. Voči rozhodnutiam podal sťažnosť, ktorú mu však senát Najvyššieho súdu SR zamietol. Naposledy koncom minulého roka.

Kočner je vo väzbe od konca júna 2018, postupne vystriedal väzenia v Bratislave, Leopoldove, Banskej Bystrici a napokon opäť v Leopoldove. So svojou sťažnosťou voči väzbe sa neúspešne na jeseň minulého roka obrátil aj na Ústavný súd v Košiciach

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok