Kiskova strana by prešla len tesne, Kotleba si drží tretie miesto

TA3 SITA
20.6.2019 10:06

Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali tento víkend, vyhral by ich Smer-SD. Súčasná vládna koalícia Smeru, SNS a Mosta-Híd by nezískala parlamentnú väčšinu. Vyplýva to z prieskumu agentúry Polis pre agentúru SITA. Smer-SD v prieskume skončil na prvom mieste so ziskom 18,3 percenta.

Pred oficiálnym štartom Za ľudí

Druhú priečku obsadila koalícia Progresívne Slovensko/Spolu s 15 percentami. Na treťom mieste je Ľudová strana Naše Slovensko s 11,4 percenta. Agentúra Polis uskutočnila prieskum od 11. do 18. júna na vzorke 1 165 respondentov starších ako 18 rokov na území celej SR. Ako upozornil riaditeľ agentúry Polis Ján Baránek, prieskum robili pred tým, ako Andrej Kiska oznámil meno svojej strany a pred tým, ako piati poslanci klubu OĽaNO v NR SR oznámili, že v budúcich parlamentných voľbách nebudú za hnutie kandidovať.

„Je pravdepodobné, že toto rozhodnutie poslancov OĽaNO má vplyv na preferencie hnutia,“ uviedol Baránek. Opýtaní odpovedali na otázku: "Keby boli parlamentné voľby tento víkend, ktorú stranu by ste volili?" Preferencie vyrátali z 55-percentnej účasti. Podľa prieskumu Polisu bolo 28 percent respondentov nerozhodnutých a 17 percent by určite voliť nešlo.

Sme rodina s najtesnejším výsledkom

Na štvrtom mieste sa v prieskume umiestnila Sloboda a Solidarita s 8,5 percenta, nasleduje Kresťanskodemokratické hnutie so ziskom 8,2 percenta. Slovenská národná strana by podľa prieskumu dostala 7,6 percenta hlasov, OĽaNO-NOVA by volilo 6,3 percenta respondentov. Strana Andreja Kisku by dostala 5,2 percenta hlasov, Most-Híd 5,1 percenta a s rovnými piatimi percentami v prieskume skončila Sme rodina. SMK by sa do parlamentu podľa prieskumu nedostala, získala by 4,9 percenta hlasov.

Z prieskumu vyplýva, že súčasná koalícia by nemala väčšinu, získala by 51 mandátov. V prepočte na mandáty by mal Smer 30 poslancov, koalícia PS/Spolu 25 a ĽSNS 19. SaS aj KDH by mali zhodne po 14 zákonodarcov, SNS by ich mala 13. Desať stoličiek by sa ušlo OĽaNO-NOVA. Strana Za ľudí by obsadila deväť kresiel. Mostu-Híd a Sme rodine by pripadlo osem mandátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok