Kiska oficiálne oznámil založenie strany Za ľudí. Má päť priorít

TA3 TASR SITA
17.6.2019 14:19

Exprezident Andrej Kiska oficiálne oznámil založenie novej politickej strany, ktorá sa bude volať Za ľudí. Urobil tak na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici.

Osobnosti v novej strane

Kiska predstavil aj ľudí, ktorí do jeho strany budú patriť. Sú nimi organizátor zhromaždení Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, primátor Nitry Marek Hattas, bývalá europoslankyňa Jana Žitňanská, diplomat a riaditeľ think-tanku Carnegie Europe Tomáš Valášek, bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková či jeho spolupracovníčka z Kancelárie prezidenta SR Vladimíra Marcinková a starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký.

"Potrebujeme vrátiť Slovensko späť ľuďom. Stojíme tu preto, aby sme spravili všetko pre to, aby sme skutočne vrátili Slovensko späť ľuďom," povedal Kiska. Vo svojom príhovore vyzdvihol úlohu mladých ľudí. Tvrdí, že strana Za ľudí nie je stranou jedného človeka, ale ponúka najlepší tím pre Slovensko zložený z ľudí, ktorí už majú za sebou výsledky a úspechy. Komplexný program chcú predstaviť v septembri na sneme. Tvrdí, že už teraz na ňom pracuje 72 odborníkov, ktorí sú pripravení pomôcť prevziať zodpovednosť. S programom podľa Kisku pomáha aj expremiérka Iveta Radičová.

Hlavné priority

Kiska vymenoval päť hlavných priorít novovzniknutej strany. Sú nimi kvalitné a dostupné zdravtníctvo, spravodlivosť, moderné kvalitné školstvo, zdravý život v zdravom prostredí a regióny.

Chcú napríklad zabezpečiť dostatok kvalifikovaných sestier. Druhou veľkou témou je podľa neho spravodlivosť. "Nie je možné, aby o mafii, o ktorej vláda vedela roky, aby sa proti nej začalo konať až vtedy, keď boli zabití dvaja mladí ľudia," povedal Kiska. Chcú presadiť zrýchlenie súdov a skutočnú nezávislosť policajnej inšpekcie. Avizujú, že strana bude stredová, ktorá sa bude vyhýbať populistickým vyhláseniam. Odmietajú osočovať súperov a strašiť ľudí. "Sme presvedčení, že každý človek musí mať rovnaké šance a príležitosti. Je jedno, či je to človek zo Sniny, Dunajskej Stredy či Bratislavy. Je jedno, či je to katolík, žid, dôchodca či mladý," pokračoval Kiska.

Otázky spolupráce

"Smer-SD je pripravený vládnuť s Kotlebom a bude pripravený vládnuť aj s Harabinom. Nezabudnime, že Fico už raz vládol aj s takými ľuďmi ako Mečiar a Slota. Chcú vládnuť a spravia pre to všetko. Hrozí nám, že budeme svedkami najdrahšej predvolebnej kampane, akú sme kedy videli, keď v rámci balíčkov a rôznych podpôr a pomoci vládne strany rozdelia stovky miliónov eur, ktoré vytvorili naši ľudia," povedal Kiska.

"Nie je možné, aby sa nám gauneri roky vysmievali, nie je možné, aby o mafii na východnom Slovensku, o ktorej vláda vedela roky, sa začalo konať až vtedy, keď boli zabití dvaja mladí ľudia," dodal Kiska. Podľa neho strana Za ľudí je pripravená hovoriť o spolupráci s KDH, SaS, OĽaNO, PS, Spolu. Chce byť aktívny pri vzájomných rozhovoroch, aby v prípade úspešného volebného výsledku mohli spoločne prevziať zodpovednosť, vládu a moc takmer po 12 rokoch vládnutia jednej strany.

K financovaniu strany exprezident uviedol, že doterajšie prípravy boli financované cez občianske združenie Je nás viac. Vložil do nich z vlastných prostriedkov 180.000 eur. Strana po vzniku bude disponovať transparentným účtom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok