Matovič prezradil detaily o novej platforme. Remišová chýbala

TA3 SITA TASR
10.6.2019 12:07

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti zakladá platformu Odvážne hnutie obyčajných kresťanov. Kresťanom ponúka polovicu miest na kandidátke v budúcoročných parlamentných voľbách. Igor Matovič uviedol, že oddnes hnutie stojí na dvoch nohách. Dvojka hnutia Veronika Remišová však chýbala.

Matovič prezradil detaily o novej platforme. Remišová chýbala
TASR/Dano Veselský

Plán tvoril dva a pol roka

"OĽANO naďalej zostane protikorupčným hnutím. Musíme vykoreniť korupciu, lebo inak sa ľudia na Slovensku lepšie mať nebudú," povedal s tým, že tento pilier hnutia naďalej zostáva. "Dnes sa postavíme na dve nohy. Chceme pozvať ľudí, ktorí to cítia kresťansky. Čokoľvek, čo dnes zaznie, nie je útokom voči kresťanským stranám. Chceme dať ponuku ľudom, ktorí nedokážu voliť KDH a iné kresťanské strany," povedal.

Hnutie spúšťa stránku, na ktorej sa môžu kresťania spájať a z nich po dôkladnom rozhodnutí OĽANO vyberie ľudí na kandidátku. Matovič by bol rád, aby sa na ňu dostali ľudia z každého okresu.

Podľa neho plán politiky pre chudobných, slabých a chorých vytváral dva a pol roka. "Toľko mi trvalo, kým som ľudí v OĽANO presvedčil, že poďme do toho. Toto sme schválili 20. marca na našom predsedníctve," povedal Matovič. Dodal, že o svojom rozhodnutí založiť novú platformu informoval aj lídra KDH Alojza Hlinu a tiež prezidenta Andreja Kisku, ktorý zakladá novú politickú stranu.

Matovič tvrdí, že kresťania na Slovensku neveria kresťanským politickým stranám. "Zo sto kresťanov len šesť volí kresťanskú stranu. Až 94 kresťanov nedôveruje kresťanským stranám. Miesto toho, aby tieto pomáhali, zavesili ako nepotrebný amulet sociálne cítenie na klinec a radšej kážu o morálke. Ľudia sa v nich sklamali, preto voliť nechodia," povedal Matovič.

Predseda hnutia priblížil, že na kandidátke do najbližších parlamentných volieb ponúka 79 miest novým ľuďom, ktorí doposiaľ neboli súčasťou OĽANO. Zároveň upozornil všetkých liberálov a novovzniknuté politické strany, že bez kresťanov voľby nevyhrajú. "Chceme vytvoriť priestor pre obyčajných kresťanov, ktorí budú bojovať za rodinu, ale za rodinu budú považovať aj slobodnú matku s dieťaťom, aj rozvedenú matku. Chceme dať priestor ľuďom, ktorí chcú bojovať za nás všetkých, národnostné menšiny, kresťanov, protestantov, liberálov. Chceme vytvoriť priestor ľuďom, ktorí budú bojovať za slabších. Toto nám v politike chýba," zdôraznil

Polročné Remišovej "vajatanie"

Na tlačovej besede bola väčšina poslancov za OĽANO. Chýbala Veronika Remišová. Podľa Matoviča bolo každého slobodným rozhodnutím, či sa na brífingu zúčastní, ako to cíti. Matovič by bol rád, ak by jeho stranícka kolegyňa zostala aj naďalej v hnutí. Myslí si však, že polročné "naťahovanie a vajatanie", či z OĽaNO odíde alebo nie, treba už rozseknúť. Čakanie na rozhodnutie Remišovej už vraj začína byť zraňujúce.     

"My ju máme radi a boli by sme radi, keby Veronika zostala u nás a nepodľahla pokušeniu ísť k Andrejovi Kiskovi," povedal líder OĽaNO. Minulý týždeň bolo podľa jeho slov stretnutie 30 ľudí z hnutia a predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Remišová bola jeho súčasťou. "Povedala, že stále sa nejako rozhoduje," skonštatoval Matovič. Je presvedčený o tom, že dosluhujúci prezident Kiska, ktorý oznámil založenie vlastnej strany, urobí všetko pre to, aby Remišovú do svojej strany získal. "My ju nechávame sa slobodne rozhodnúť a vyjadriť sa," uviedol s tým, že poslanec parlamentu Gábor Grendel (ponuku od Kisku odmietol a bude kandidovať na kandidátke OĽaNO.

Kritiku toho, čo nefunguje, by nemal nikto považovať za zraňujúcu, reagovala predsedníčka parlamentného poslaneckého klubu Remišová. "Ja som vždy bola otvorená a úprimná a snažila som sa konštruktívne posúvať veci dopredu. Nemyslím si, že kritiku toho, čo nefunguje, by mal niekto považovať za zraňujúcu. S kolegami v poslaneckom klube sa teraz pripravujeme na júnovú schôdzu parlamentu," uviedla Remišová a vyhla sa tak odpovedi o svojom vstupe do pripravovanej strany Andreja Kisku.

"Nemyslím si, že kritiku toho, čo nefunguje, by mal niekto považovať za zraňujúcu. S kolegami v poslaneckom klube sa teraz pripravujeme na júnovú schôdzu parlamentu," reagovala Remišová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok