Smer musí prejsť reformou, tvrdí premiér po výzve nespokojných

TA3 SITA TASR
29.5.2019 10:14

Smer-SD tvoria najmä členovia a nie papaláši vo funkciách. Uviedol to v súvislosti so "vzburou" v strane premiér a podpredseda Smeru Peter Pellegrini. Nespokojní straníci z východu žiadajú odchod Roberta Fica aj Roberta Kaliňáka a od Pellegriniho chcú, aby kandidoval za predsedu strany.

Diskusia v strane sa zatiaľ nezačala

Pellegrini víta, že štruktúry strany chcú diskutovať o budúcnosti strany, privítal by však, aby sa diskutovalo na straníckej úrovni a nie v médiách. Iniciatívu však chápe. "Aktivitu kolegov z východu možno vnímam aj ako prejav toho, že diskusia do vnútri strany sa zatiaľ nezačala, preto možno pristúpili aj k verejnému tlaku," dodal.

"Ja by som poprosil, aby ste hlavné a zásadné otázky smerovali na predsedu strany, ktorý ju riadi, ako mieni s touto výzvou naložiť a ako bude ďalej vo vedení strany postupovať," povedal premiér. Na margo svojich vlastných ambícií o predsednícku stoličku v strane odpovedal Pellegrini tak, že sa sústredí na iné záležitosti. "Ja sa skôr zaujímam o obsah politiky, teda či sa Smer-SD vráti na pozície, na ktoré patrí a nenechá sa zaťahovať do extrému s cieľom získať nejaký typ voliča. Opakujem a chápem, že je potrebné diskutovať. To, že sa to deje mediálne, vnímam ako tlak členskej základne, keďže má pocit, že diskusia sa nezačala tak, ako sa začať mala," dodal.  Pellegrini uviedol, že stranu čaká rozhodujúce obdobie. "Od toho bude závisieť, kto bude, kde a či niekto ešte niekde bude," povedal premiér s tým, že tieto zmeny by mali nastať tak, aby strana vyhrala veľké parlamentné voľby. Podľa neho Smer-SD bude musieť prejsť zásadnou reformou. "Ak sa to podarí, budeme sa vídať často. Ak sa to nepodarí, tak sa možno my osobne, ja s vami stretávať nebudem," dodal premiér.

Smer neskôr vydal k situácii v strane oficiálne vyhlásenie.

"Tento list je vyjadrením názoru okresnej predsedníčky Košice III a europoslankyne Moniky Smolkovej, ktorá preň zozbierala aj podporu členov okresnej rady," uviedol k výzve krajský predseda strany a podpredseda vlády Richard Raši s tým, že v strane Smer-SD si uvedomujú klesajúce preferencie a nie sú spokojní ani s výsledkom eurovolieb. "Aj preto intenzívne diskutujeme na viacerých úrovniach, ako sa brániť sústredenému tlaku na našu stranu. Táto diskusia však patrí na stranícku pôdu a nie do médií," dodal Raši.

Prvý väčší prejav nespokojnosti

Padajúce preferencie a opakované kauzy ľudí zo Smeru-SD vyvolali nespokojnosť medzi členmi strany na východom Slovensku. Niektoré stranícke organizácie poslali predsedníctvu Smeru výzvy, v ktorých žiadajú odstúpenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z funkcií. Výzvu poslali v utorok popoludní - dva dni po tom, ako strana prvýkrát od roku 2004 nevyhrala celoštátne voľby a v eurovoľbách ju s viac než štvorpercentným náskokom predbehla koalícia Progresívne Slovensko/Spolu.

Ide o prvú širšiu otvorenú vzburu proti vedeniu strany od založenia Smeru na konci roku 1999. Predsedom je od začiatku Robert Fico a jeho najbližším spolupracovníkom je stále Robert Kaliňák, ktorý síce už nie je ministrom vnútra ani poslancom, post podpredsedu Smeru však neopustil. Smer až doteraz vystupoval a fungoval na verejnosti jednotne, bez vnútorných konfliktov a spory medzi členmi či organizáciami zostávali za dverami. Objavili sa nanajvýš jednotlivé odchody členov.

Úbytok členov, voličov a mlčanie vedenia

V liste členovia Smeru píšu o úbytku členov, nespokojnosti s klesajúcim počtom voličov strany s tým, že s nimi vedenie nekomunikuje. Nepáči sa im ani to, ako sa vyrovnali s kauzami Smeru, opisujú frustráciu z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej aj postup polície pod Robertom Kaliňákom. Pod list sa podpísali viacerí členovia aj okresní funkcionári z Košického kraja. Dostalo ho nielen predsedníctvo, ale aj všetky krajské a okresné organizácie.

Straníci teraz vyzývajú Fica a Kaliňáka, aby sami odstúpili aj zo straníckych funkcií. Predsedníctvo zasa, aby čo najskôr zvolalo mimoriadny snem, na ktorom sa budú voliť funkcionári. Píšu aj o tom, že strana sa má ospravedlniť občanom za situáciu v krajine. Členovia z východného Slovenska zároveň vyzývajú Petra Pellegriniho, aby kandidoval za predsedu strany. Ten sa doteraz tejto téme vyhýbal, s blížiacim sa termínom volieb na jar budúceho roka sa však už téma, kto má stranu viesť do volieb, dlho odkladať nedá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok