Kočnerovi rozšíria väzbu aj na útekovú, rozhodol najvyšší súd

TA3 SITA
16.4.2019 16:45

Senát najvyššieho súdu vyhovel sťažnosti prokurátora a rozšíril väzbu obvineného podnikateľa Mariana Kočnera aj na útekovú. Sťažnosť obvineného voči neprepusteniu z väzby najvyšší súd zamietol ako nedôvodnú.

Ani po týždni rokovaní sa Matovič nedohodol so stranou SaS na rozpočte
TASR/Martin Baumann

Zostáva vo väzbe

"Senát najvyššieho súdu zrušil napadnuté uznesenie Špecializovaného trestného súdu, a to z dôvodu, že návrh prokurátora na rozšírenie dôvodov väzby u obvineného Mariana K., o takzvanú útekovú väzbu považuje za dôvodný," informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Špecializovaný trestný súd začiatkom apríla rozhodol, že obvinený podnikateľ Marian Kočner pre kauzu miliónových zmeniek ostane vo väzbe. "Súd konštatoval, že naďalej zostávajú dôvody väzby," uviedol po skončení neverejného zasadnutia Špecializovaného trestného súdu prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta s tým, že obvinený ostane vo väzbe, aby nepáchal trestnú činnosť, prípadne aby neovplyvňoval svedkov. Senát zároveň nevyhovel podnetu prokurátora a nerozšíril obvinenému väzbu o takzvanú útekovú väzbu. Prokurátor aj obhajcovia podali proti rozhodnutiu súdu sťažnosť.

Prípad miliónových zmeniek

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal koncom marca na Špecializovaný trestný súd obžalobu v kauze týkajúcej sa miliónových zmeniek. Kočner a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko sú v tomto prípade obvinení z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti.

Prípad sa týka miliónových zmeniek údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch, ktorých vyplatenie na súde požadovala firma Správa a inkaso zmeniek podnikateľa Mariana Kočnera. Vyplatiť ich mali práve Pavol Rusko a spoločnosť Markíza Slovakia. Markíza počas súdnych konaní pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000, dlhodobo spochybňovala. Súd už v jednom konaní o zmenke v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Markíza sa však odvolala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok