Matovič hovoril o Kočnerových SMS. Riešime to, odkázali z GP

TA3 TASR SITA
28.3.2019 10:13

Líder OĽaNO Igor Matovič na tlačovej besede hovoril o SMS komunikácii Mariana Kočnera, obvineného v najzávažnejších kauzách a prvého námestníka generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho. Za pol roka si vraj vymenili až 430 SMS správ. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa už podľa hovorkyne GP touto komunikáciou zaoberá. Šufliarsky sa napokon rozhodol, že komunikáciu sám zverejní.

Vymenili si vraj stovky správ

"Tento brífing je možno jeden z mojich posledných v politike", uviedol Matovič s tým, že pred dnešným vystúpením dostal tri SMS zo slovenského mobilného čísla, ktoré ho "dosť dôrazne vyzývali" k tomu, aby SMS nezverejňoval. V správach vraj Matovičovi hrozili, že existuje diskreditačný záznam šéfa OĽaNO a samotného Kočnera. Matovič priznal, že sa s podnikateľom v minulosti tiež stretol.

Matovič spochybnil Šufliarskeho slová o tom, že s Kočnerom komunikoval minimálne. Šufliarsky na svojej staršej tlačovej besede uviedol, že s Kočnerom vraj nemal "žiaden vzťah". Ako uviedol, stretli sa len na narodeninovej oslave vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a "maximálne dvakrát" na generálnej prokuratúre, keď ho zavolali ku GP. Nikdy som nebol iniciátorom kontaktovania, zdôraznil. Matovič uviedol, že Šufliarsky si s Kočnerom vymenil 430 SMS správ, čo dokazuje, že mali spolu nadštandardný vzťah.

Šufliarsky a Kočner sa podľa čiastočného prepisu siedmich SMS správ z druhej polovice roku 2017 bavili o voľbách, pocitoch a spomínal sa aj ich dlhý vzájomný rozhovor v aute. "Peter Šufliarsky: Ok. Porozmyslam a ozvem sa... to s tymi volbami ako myslis? Marian K.: Poviem Ti osobne. Je to na dlhší rozbor. Peter Šufliarsky: Uz tusim, ze ma zahrnies tolkymi info... ze budem mat hlavybol... Marian K.: Nebudeš. Nejdem otvárať trezor. Chcem len pofilozofovať ako sa pre budúcnosť zbaviť pocitov dezilúzie, sklamania a bezmocnosti... Peter Šufliarsky: Tak to som si vydychol... Marian K.: V jednom 'Tvojom prípade' som už raz tieto pocity mal. Dodnes ma to trápi, že som Ťa lepšie nepočúval...Len som sa musel na vlastnej koži presvedčiť že pravdu si mal Ty. Marian K.: Pamätáš si na náš dlhý rozhovor (cca 2 hod.) v aute?" uvádza sa v čiastočnom prepise.

Celú komunikáciu sám zverejní

Prvý námestník Šufliarsky aj minulý týždeň opakovane poprel, že by mal s obvineným podnikateľom akýkoľvek vzťah. "Opakovane zdôrazňujem, že môj vzťah k M. K. nikdy nebol priateľský, nepriateľský, príbuzenský, finančný či majetkový," zdôraznil vo štvrtok.

Šufliarsky vo svojom vyhlásení, ktoré nasledovalo po Matovičovej tlačovej besede, uviedol, že je prokurátorom už 24 rokov a bol opakovane predmetom atakov, vyhrážok a snažili sa aj o jeho fyzickú likvidáciu. "Napriek tomu som dnes predmetom atakov zo strany politikov a nie páchateľov," uviedol. Opäť zdôraznil, že s Kočnerom nemal priateľský vzťah a trestné veci vždy riešil v jeho neprospech. "Áno, komunikoval som s osobou M. K.," uviedol Šufliarsky s tým, že išlo len o rok 2017 a odpovedal vždy "len v rámci slušnosti a profesionality." Zdôraznil, že sa pripravovala jeho vražda.

Šufliarsky sa rozhodol, že vzhľadom na okolnosti zverejní svoju komunikáciu s Kočnerom. Súhlas bude však poskytovať každému novinárovi individuálne. Politici a novinári, ktorí túto komunikáciu doteraz mali, ju podľa Šufliarskeho mali nelegálne a okrem iného tým vyjadrujú cynický postoj k jeho životu.

Čižnár sa komunikáciou zaoberá

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa zaoberá komunikáciou Petra Šufliarskeho a obvineného M. K., informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. S dozorovým prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry sa podľa jej slov Čižnár stretol v stredu, stretnutie pokračuje aj vo štvrtok.

„Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár hneď po návrate zo zahraničia kontaktoval dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry so žiadosťou, aby sa ešte v pondelok s ním stretol a predložil mu inkriminovanú komunikáciu medzi prvým námestníkom generálneho prokurátora a M. K. Dozorový prokurátor ÚŠP oznámil, že v tento deň - teda v pondelok 25.3.2019 - sa z dôvodu naplánovaných úkonov nemôže stretnutia zúčastniť. Stretnutie bolo teda dohodnuté na stredu t. j. 27.3.2019 z dôvodu, že generálny prokurátor v utorok absolvoval dlhodobo naplánované kontrolné lekárske vyšetrenie. Stretnutie generálneho prokurátora s dozorovým prokurátorom ÚŠP sa uskutočnilo včera, t.j. 27.3.2019 a trvalo niekoľko hodín, pričom obaja sa zhodli, že pracovné stretnutie bude pokračovať i dnes  - t.j. 28.3.2019 - z dôvodu, že dozorový prokurátor ÚŠP verifikuje prostredníctvom šéfa vyšetrovacieho tímu, či komunikácia, ktorá sa nachádza v spise je kompletná. Následne generálny prokurátor rozhodne. Teda nie je pravdou, že sa vecou nezaoberá. Generálny prokurátor podotýka, že porovnávať postup v prípade bývalého námestníka R. V. s terajšou situáciou nie je možné, pretože v prípade bývalého námestníka ho generálny prokurátor neodvolal z funkcie, ale zrušil jeho poverenie výkonom funkcie. Generálny prokurátor len podotýka, že po verifikácii komunikácie medzi R. V. a A. Ž., dôvodom zrušenia poverenia neboli len medializované informácie. Prípadné rozhodnutie vo veci prvého námestníka GP SR je zo zákona podmienené predchádzajúcim vyjadrením Rady prokurátorov SR, ktorá musí byť k tomu zvolaná,“ uvádza sa v stanovisku GP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok