Bašternák nastúpil do väzenia, prihlásil sa v Justičnom paláci

TA3 TASR SITA
15.3.2019 10:06

Podnikateľ Ladislav Bašternák, ktorého trojčlenný senát Krajského súdu v Bratislave právoplatne odsúdil v kauze neodvedenia dane a poistného na päťročný trest odňatia slobody, už nastúpil do väzenia.

Bašternák nastúpil do väzenia, prihlásil sa v Justičnom paláci
TASR/Martin Baumann

Z väzenia sa môže dostať predčasne

"Osoba právoplatne odsúdená na trest odňatia slobody vo výške päť rokov sa dnes dopoludnia dostavila do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave," uvádza na sociálnej sieti Policajný zbor. Podnikateľ sa sám prihlásil v bratislavskom Justičnom paláci. Súd vo štvrtok po vyhlásení verdiktu vydal príkaz na dodanie odsúdeného do výkonu trestu odňatia slobody.

Bašternák by si mal trest odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Po dvoch tretinách vykonania trestu môže požiadať o podmienečné prepustenie. Dokonca môže požiadať o podmienečné prepustenie už po odpykaní polovice trestu, kedy by po rozhodnutí súdu a odporučení riaditeľa ústavu a splnení ďalších podmienok nasledovala obligatórne nariadená kontrola technickými prostriedkami.

Verdikt si osobne nevypočul

Odvolací Krajský súd v Bratislave vo štvrtok zrušil verdikt Okresného súdu Bratislava II. Ten odsúdil v kauze neoprávnených odpočtov DPH v novembri minulého roku podnikateľa na päť rokov nepodmienečne. Trest si mal odsedieť vo väzení s najnižším stupňom stráženia. Na rovnaký čas mal tiež zákaz podnikať. Verdikt, ktorý nad obžalovaným vyniesol krajský súd je rovnaký, avšak doplnený o prepadnutie majetku. Tým odvolací súd vyhovel odvolaniu prokurátora, ktorý namietal absenciu prepadnutia majetku v pôvodnom rozsudku. Verdikt krajského súdu je právoplatný. 

Bašternák si verdikt nevypočul, keďže sa na verejné zasadnutie nedostavil. Zastupoval ho v neprítomnosti jeho obhajca Peter Filip, ktorý uviedol, že jeho klient nie je v zahraničí, ale na Slovensku v Bratislave a je vyrozumený s tým, že mu neostáva nič iné, ako nastúpiť do väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok