Kočnera obvinili z objednávky vraždy Kuciaka a Kušnírovej

TA3 SITA TASR
14.3.2019 12:33

Dlhodobé špekulácie sa potvrdili. Kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera, ktorý má na krku viaceré obvinenia a už mesiace je vo väzbe, obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, archeologičky Martiny Kušnírovej.

Dôvod vraždy? Novinárska činnosť

O obvinení objednávateľa vraždy informovala polícia na Facebooku a na tlačovej besede Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý rekapituloval rok trvajúce vyšetrovanie. Bolo skutočne rozsiahle, spis má podľa prokurátorov dnes už asi 40 zväzkov. Kočnera obvinili 8.3. a dôvodom, prečo si mal vraždu objednať, bola podľa ÚŠP "jeho novinárska činnosť". Kočner sa momentálne nachádza v kolúznej väzbe v Banskej Bystrici.

Kuciaka a Kušnírovú zavraždili v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači vo februári 2018 výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Obvinené boli dosiaľ štyri osoby. Vláda ponúkla odmenu milión eur za informácie, ktoré by pomohli odhaliť vraha. Udalosť napokon vyústila v bezprecedentné protesty, ktoré znamenali rekonštrukciu vlády, odstúpenie Roberta Fica ale aj výmenu vo vedení polície. Kuciak bol investigatívnym novinárom, ktorý sa venoval aj údajnému prepojeniu podsvetia na najvyššie posty v krajine. Písal napríklad o talianskej mafii na východe Slovenska i podnikaní Mariána Kočnera.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Údajný hlavný objednávateľ vraždy: M. Kočner
Údajný objednávateľ a sprostredkovateľ: Alena Zsuzsová
Údajný pomocník: Miroslav Marček
Údajný sprostredkovateľ: Zoltán Andruskó
Údajný strelec: Tomáš Szabó

Zsuzsová ukázala svoju tvár

Alena Zsuzsová, u ktorej si mal Kočner čin údajne objednať, v stredu dlhé hodiny vypovedala na NAKA v Nitre a médiám po mesiacoch ukázala svoju tvár. Ako informoval jej obhajca Štefan Neszméry, Alena Zsuzsová vypovedala najmä k prípadu vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka, v ktorom takisto figuruje ako obvinená. Podľa obhajcu odmietla akúkoľvek účasť na vraždách a vinu a nemá žiadnu vedomosť o tom, kto si ich objednal.

dsc-7527600353_7f000001-40bc-dc71.jpg

„Cíti sa byť nevinná a aj tvrdí, že je nevinná a nech o tom rozhodne súd. Zatiaľ platí prezumpcia neviny a žiadame verejnosť aj novinárov, aby sa držali tohto princípu,“ zdôraznil Neszméry, ktorý sa doteraz k prípadu nevyjadroval. „My sme sa nechceli vyjadrovať médiám, pretože máme určitú taktiku obhajoby a jednou z nich je aj vyjadrovanie sa do médií. Blížilo sa výročie vraždy Jána Kuciaka a my sme nechceli prilievať olej do ohňa, aby sa nehovorilo, že sa vyviňuje,“ vysvetlil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok