Vinný, rozhodol odvolací súd o Bašternákovi. Ide do väzenia

TA3 TASR
14.3.2019 09:56

Odvolací krajský súd vymeral päťročný trest pre kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka a navyše rozhodol aj o prepadnutí jeho majetku. Znamená to, že štátu pripadne aj jeho byt v komplexe Bonaparte. Bašternáka neprávoplatne odsúdil už v novembri nižší bratislavský súd. Aktuálny verdikt je už právoplatný.

Verdikt doplnili o prepadnutie majetku

Ladislav Bašternák pôjde do väzenia, zároveň mu prepadne aj majetok. Odvolací Krajský súd v Bratislave totiž zrušil verdikt Okresného súdu Bratislava II. Ten odsúdil v kauze neoprávnených odpočtov DPH v novembri minulého roku podnikateľa na päť rokov nepodmienečne. Trest si mal odsedieť vo väzení s najnižším stupňom stráženia. Na rovnaký čas mal tiež zákaz podnikať.

Verdikt, ktorý nad obžalovaným vyniesol krajský súd je rovnaký, avšak doplnený o prepadnutie majetku. Tým odvolací súd vyhovel odvolaniu prokurátora, ktorý namietal absenciu prepadnutia majetku v pôvodnom rozsudku. Verdikt krajského súdu je právoplatný

SaS: Bez Rajtára by nesedel

Nebyť poslanca Jozefa Rajtára, Bašternák nesedí, reagovala opozičná SaS. „Strana Sloboda a Solidarita privítala rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave voči Ladislavovi Bašternákovi. Zavŕšil sa tým proces, v ktorom aktívne vystupoval a konal poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár. Prepadnutie Bašternákovho majetku v prospech štátu, vzhľadom na jeho podvodné aktivity, je oprávnené. Očakávame, že keď orgány činné v trestnom konaní dokončia aj ostatné trestné oznámenia poslanca Rajtára, ktoré už polícia aktívne vyšetruje, odsúdený Bašternák aj spolu s ďalšími spolupáchateľmi strávi ďalšie roky vo väznici,“ uvádza sa v reakcii. 

„Definitívne odsúdenie vnímam ako zadosťučinenie a svetielko nádeje, že spravodlivosť dopadne aj na ďalších "našich ľudí", ktorí roky za Ficových vlád beztrestne a za krytia mocných pľundrovali Slovensko. Je navyše úsmevné, že Robert Fico sa konečne bude musieť z Bašternákovho bytu vysťahovať, lebo už nepatrí jeho priateľovi Lackovi, ale nám všetým. Avšak vzhľadom na informácie, že tento byt v skutočnosti vlastnil samotný Robert Fico a na Bašternáka bol písaný len formálne, dnes súd vlastne znárodnil Ficov a nie Bašternákov majetok,“ reagoval líder OĽaNO Igor Matovič.

Čachre s daňami

Podnikateľ sa na odvolacie konanie - verejné zasadnutie nedostavil a dal súhlas svojmu obhajcovi Petrovi Filipovi na pojednávanie v jeho neprítomnosti. Ladislav Bašternák požiadal o pojednávanie v neprítomnosti zo závažných rodinných dôvodov. Obhajca Filip pred vstupom do súdnej miestnosti novinárov informoval, že jeho klient nie je v zahraničí, nachádza sa na Slovensku, konkrétne v Bratislave. Podľa jeho slov v prípade odsúdenia nastúpi na výkon trestu odňatia slobody.

Podnikateľ Bašternák je vinný zo spáchania zločinu neodvedenia dane a poistného, za čo dostal nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Previnil sa uplatnením neoprávnenej vratky DPH voči svojej spoločnosti BL 202 vo výške takmer dva milióny eur. Takýto rozsudok si vypočul 7. novembra minulého roku na Okresnom súde Bratislava II po tom, ako svoju vinu priznal a skutok oľutoval. Obžalovaný zároveň dostal zákaz päť rokov podnikať.

Prevody 12 bytov

Prokurátor ešte pri prednesení obžaloby povedal, že cieľom prevodov 12 bytov bolo len vylákanie daňovej výhody. Výsledkom bol vykázaný nadmerný odpočet DPH vo výške takmer dva milióny eur. Okrem nepodmienečného trestu žiadal aj prepadnutie majetku Bašternáka.

Obhajca Filip sa v rámci záverečnej reči s návrhom trestu nestotožnil. "V otázke rozhodovania o vine je právna situácia mimoriadne jednoduchá, keďže môj klient vyhlásil, že je vinný. Nielenže to vyhlásil, ale v zákonom stanovenej lehote uhradil predmetnú sumu. Vzhľadom na skutočnosť, že môj klient 10. januára 2018 uhradil 1,7 milióna eur, navrhujem ho oslobodiť spod obžaloby, lebo trestnosť činu zanikla. Navrhujem aj alternatívny návrh, a to trest odňatia slobody s podmienečným odkladom jeho výkonu," povedal v novembri Filip.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok