Nik to nečakal. Slovensko je po Kuciakovi iné, zhodli sa ministri

TA3 TASR SITA
21.2.2019 09:59

Rok po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je Slovensko iné. Zhodujú sa na tom minister spravodlivosti Gábor Gál, ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská i minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej boli nálady v spoločnosti za posledný rok oveľa viac emotívnejšie a impulzívnejšie.

Nik to nečakal. Slovensko je po Kuciakovi iné, zhodli sa ministri
SITA/Jana Birošová (ilu)

Kalavská verí vo vyšetrenie vraždy

"Každý si uvedomil, či už na najvyšších úrovniach verejnej sféry alebo nižšie, že jeho práca je posudzovaná. Keď niečo zanedbá, urobí zle, tak ho zodpovednosť neminie," priblížil svoj postoj Gál, ktorý verí že vražda sa vyšetrí, aj keď možno neskôr. "Spravodlivosť je možno pomalá, ale istá," myslí si.

Vo vyšetrenie vraždy verí aj Kalavská. Zároveň je presvedčená, že slovenská spoločnosť je od vraždy citlivejšia na dianie okolo seba. Podobne sa vyjadril aj Lajčák. "Spoločnosť sa prebudila a miera tolerancie voči niektorým javom sa znížila. Zvyšuje to tlak na nás, verejných činiteľov," povedal s tým, že je to podľa neho pre spoločnosť dobré. "Nezabudnime však na to, že Slovensko je parlamentná demokracia a tá má isté mechanizmy, ktoré treba rešpektovať," dodal.

Saková ďakuje tým, čo na prípade pracovali

Podľa Sakovej boli nálady v spoločnosti za posledný rok oveľa viac emotívnejšie, impulzívnejšie a dianie bolo o trochu viac dramatickejšie oproti rokom, ktoré predchádzali vražde Jána Kuciaka. Podľa nej je poľutovaniahodné, že vražda novinára, ktorý investigatívnym spôsobom odhaľoval trestné činy, sa stala. "Nemysleli sme si, že na Slovensku sa po toľkých rokoch demokratického vývoja niečo také uskutoční," povedala šéfka rezortu vnútra.

Myslí si, že z pohľadu ministerstva vnútra pristúpili k vyšetrovaniu vraždy Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej efektívne. "Môžem poďakovať všetkým svojim kolegom, ktorí na tomto prípade pracovali. V septembri 2018 bolo deväť osôb zadržaných, z toho sú štyria väzobne stíhaní. Vyšetrovací tím ďalej pracuje a má moju podporu," poznamenala s tým, že verí, že "sa dopátrame aj finálneho objednávateľa vraždy". Zároveň zopakovala slová generálneho prokurátora SR Jaromíra Čižnára, ktorý predpokladá, že vyšetrovací tím, zaoberajúci sa vraždou Kuciaka a jeho snúbenice, by mal do leta vzniesť aj prvé obžaloby.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou ho 21. februára 2018 zavraždili v ich dome vo Veľkej Mači. Obvinené sú zatiaľ štyri osoby – Alena Zsuzsová, ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Szabó, ktorý mal strieľať, Miroslav Marček, ktorý ho mal na miesto činu doviezť a Zoltán Andruskó ako sprostredkovateľ. Všetci sú vo väzbe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok