Čaputová sa doťahuje na Mistríka, ukázal predvolebný prieskum

TA3 TASR
12.2.2019 18:04

Podpredseda eurokomisie Maroš Šefčovič by vyhral prvé kolo prezidentských volieb. Vyplýva to z posledného prieskumu agentúry AKO, ktorý ukázal aj posilňovanie preferencií právničky Zuzany Čaputovej, ktorá sa "doťahuje" na druhého v poradí, vedca a podnikateľa Roberta Mistríka. Štvrtý by skončil bývalý šéf justície Štefan Harabin.

Maroš Šefčovič by podľa prieskumu získal 18,2 percenta hlasov. Na druhom mieste by skončil Robert Mistrík s 15,8 percenta a trojicu uzatvára Zuzana Čaputová so 14,7 percenta. Štefan Harabin by získal 12,8 percenta, Milan Krajniak 7,8 percenta, Béla Bugár 7,4 percenta a Marian Kotleba 6,9 percenta hlasov. Nasleduje František Mikloško, ktorému by odovzdalo hlas 5,5 percenta respondentov. Eduard Chmelár v prieskume získal päť percent.

Agentúra AKO uskutočnila prieskum preferencií kandidátov na prezidenta v dňoch 8. až 12. februára formou telefonického dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 1000 respondentov. Vzorka bola reprezentatívna voči populácii z hľadiska veku, pohlavia, vzdelania, národnosti, kraja. Išlo o prvý prieskum, kde sa merali preferencie už podľa zoznamu 15 reálnych oficiálnych kandidátov.

Otázka znela: „V marci sa budú konať voľby prezidenta. Predčítam vám zoznam oficiálnych kandidátov a kandidátok v náhodnom poradí. Ak by sa voľby prezidenta konali tento víkend, ktorému z uvedených kandidátov alebo kandidátok by ste dali svoj hlas?“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok