Fico sťahuje kandidatúru, chcel sa stať predsedom ústavného súdu

TA3 TASR SITA
12.2.2019 16:05

Predseda Smeru-SD Robert Fico sa rozhodol stiahnuť kandidatúru za sudcu ústavného súdu, hoci splnil "všetky podmienky". Priznal, že sa neuchádzal o post radového sudcu, ale chcel sa stať predsedom ÚS.

Nechce to nechať na Kisku

"Doteraz som sa k voľbe sudcov ÚS vyjadril iba raz, počas vypočúvania," uviedol vo svojom vyhlásení Fico a zdôraznil, že splnil všetky zákonom stanovené podmienky. "Jasne som uviedol, že voľba sudcov bude ťažká a bude vyžadovať dohody v parlamente aj s prezidentom," pokračoval Fico. Predseda najsilnejšej koaličnej strany zdôraznil, že splnil všetky zákonné podmienky pre kandidatúru na sudcu ústavného súdu SR, pričom sa podľa vlastných slov uchádzal o post predsedu tohto súdu.

Fico nechce nechať výber ústavných sudcov na prezidenta Andreja Kisku, ktorý končí vo funkcii "doslova o pár týždňov", pričom sa vyjadril, že by chcel pokračovať v politickej kariére. "Súhlasiť s odovzdaním ústavného súdu pánovi Kiskovi je pre nás absolútne neprijateľné," vyhlásil Fico s tým, že právo menovať sudcov prináleží novozvolenému prezidentovi. Ak by voľba kandidátov v utorok a vo štvrtok mala byť v parlamente chaotická, podľa Fica existuje možnosť predĺžiť mandát aktuálnym ústavným sudcom. Pripomenul, že Smer-SD má naďalej výhrady k verejnej voľbe kandidátov.

"Aby som ako predseda najsilnejšej politickej strany mohol aktívne vstúpiť do ďalšieho vyjednávania, aby som nevyvolával podozrenia, že ich prispôsobujem svojim osobným záujmom, rozhodol som sa, že nebudem kandidovať v národnej rade," uviedol Fico.

Opozícia: Pochopil, že nezíska dosť hlasov

"Robert Fico pochopil, že pri verejnej voľbe ústavných sudcov nezíska dostatočný počet hlasov a nedostane sa medzi kandidátov, z ktorých si bude vyberať prezident," uviedlo v reakcii OĽaNO. Fico si je podľa Obyčajných vedomý toho, že poslanci vládnej koalície, okrem jeho strany Smer-SD, sa nechcú zodpovedať svojim voličom za to, že na funkciu sudcu ústavného súdu podporia človeka, ktorý je priamo zodpovedný za korupciu obludných rozmerov na najvyšších miestach.

„Poslanec Fico si myslel, že sa na ústavný súd prepašuje tajnou dohodou s fašistami. Verejná voľba mu však tento zákerný a nemorálny plán prekazila a radšej stiahol chvost,“ uviedol predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič. „Som len a len rád, že sa taký človek medzi kandidátmi viac nenachádza, lebo sa medzi nimi nikdy nachádzať nemal,“ doplnil Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok