Niekto lustroval ciele vrahov, tím Kuciak zostáva v pôvodnej zostave

TA3 TASR SITA
7.2.2019 10:50

Generálny prokurátor i šéf polície informovali o aktuálnom stave vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a o "hystérii", ktorá mala vzniknúť na základe posledných udalostí v kauze. Jaromír Čižnár prezradil aj to, že podľa posledných zistení zrejme nezákonne lustrovali osoby, ktoré plánovali zavraždiť.

Chcú odľahčiť pôvodný tím

Generálna prokuratúra nezasiahla nezákonne do tímu, ktorý rieši úkladnú vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Tím zostáva v pôvodnej zostave. Zdôraznil to na tlačovej konferencii generálny prokurátor Jaromír Čižnár za účasti prvého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho, prezidenta polície Milana Lučanského a dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Čižnár priznal, že sa nepodarí do konca februára podať návrh na podanie obžaloby väzobne stíhaných osôb, tak ako sa plánovalo.

Dôvodom toho, že tím Kuciak prišiel po dohode GP, polície a MV o časť agendy a kauza týkajúca sa prípravy vraždy právnika Daniela Lipšica a prokurátora Maroša Žilinku sa presúva na inšpekciu ministerstva vnútra, je odľahčenie pôvodného tímu.

Oba vyšetrujúce tímy dozorujú tí istí prokurátori. Dôvodom je snaha čo najskôr vraždu Kuciaka vyšetriť, keďže sa blíži termín ukončenia väzby štyroch podozrivých. Pokiaľ ich dovtedy neobžalujú, bude musieť prokuratúra požiadať súd o predĺženie ich väzby. „Ak súd zistí, že sú prieťahy, je to dôvod na ich prepustenie, čo nepripustíme,“ vyhlásil Čižnár.

Kto lustroval nelustrovateľných?

Jedného z prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku alebo advokáta Daniela Lipšica, ktorých prípravu vraždy má vyšetrovať aj policajná inšpekcia, na 99 percent lustrovali. Podľa Čižnára sa na tom pravdepodobne podieľali policajti. Aj preto sa bude na vyšetrovaní prípravy vrážd podieľať inšpekcia.

Lustrovanie takýchto osôb je podľa neho veľmi ťažké a u policajtov aj takmer nemožné. Podrobnosti, aké boli získané o potenciálnych obetiach, mohli vraj byť získané len lustrovaním. V prípade Žilinku boli informácie podľa Čižnára "až hrozivo detailné". GP prisľúbil, že ak sa preukáže, že skupinka podozrivá z vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je podozrivá aj z plánovania ďalších vrážd známych ľudí, vyšetrovanie opäť spoja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok