EP si uctil Kuciaka, pomenoval po ňom program pre novinárov

TA3 TASR
15.1.2019 20:14

Predsedníctvo Európskeho parlamentu v Štrasburgu potvrdilo rozhodnutie, že program stáží pre investigatívnych novinárov v zákonodarnom zbore EÚ bude pomenovaný po zavraždenom slovenskom novinárovi Jánovi Kuciakovi. Informoval o tom slovenský europoslanec Ivan Štefanec.

EP si uctil Kuciaka, pomenoval po ňom program pre novinárov
SITA/AP (ilu)

Jeden zo základných kameňov fungujúcej demokracie

Štefanec, ktorý je vedúci slovenskej delegácie v politickej skupine európskych ľudovcov, pripomenul, že myšlienka pomenovať tento program po Jánovi Kuciakovi vznikla minulý rok krátko po tom, ako došlo k dvojnásobnej vražde novinára a jeho snúbenice.

"Krátko po tom, ako sme sa dozvedeli o brutálnej vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, som spolu so šéfom našej skupiny Manfredom Weberom a ďalšími straníckymi kolegami navrhol, aby sme si uctili pamiatku a prácu Jána Kuciaka tým, že pomenujeme po ňom program stáží pre mladých novinárov v Európskom parlamente," vysvetlil Štefanec.

Poslanec v tejto súvislosti zdôraznil, že kvalitná žurnalistika je jedným zo základných kameňov fungujúcej demokracie, a vyslovil poďakovanie predsedovi EP Antoniovi Tajanimu za jeho podporu pre túto myšlienku a za celkovú podporu slobody prejavu.

Chcú zachovať hľadačov pravdy

"Verím, že aj vďaka tomuto programu príde nová generácia odvážnych investigatívnych novinárov, ako bol Ján Kuciak, ktorí nebudú mať strach vyšetrovať prípady korupcie a mafiánskych spojení so štátnymi štruktúrami," uviedol Štefanec. Zdôraznil, že novinári zavraždení počas výkonu svojej práce "nikdy neumierajú", a dodal, že Európsky parlament chce zachovať živú pamäť všetkých tých, ktorí hľadajú pravdu.

Takým bol podľa neho aj Kuciak, ktorý svoju profesiu vykonával s vášňou a odvahou a vďaka svojej krátkej, ale sľubnej kariére sa mu podarilo vyšetrovať prípady podozrivého financovania a daňových únikov. "Pracoval s odhodlaním a pred nikým sa nevzdal. Jeho dedičstvo bude inšpiráciou pre všetkých, ktorí sa chcú stať investigatívnymi novinármi," odkázal Štefanec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok