Opozícia neuspela, zákaz plagátov v pléne nie je protiústavný

TA3 TASR
9.1.2019 11:41

Novela rokovacieho poriadku Národnej rady z roku 2016, ktorú presadila vládna koalícia, nie je v rozpore s Ústavou SR. Vyplýva to z rozhodnutia Ústavného súdu, ktorý nevyhovel návrhu skupiny opozičných poslancov. Uznajte, že ste sa mýlili, vyzval v reakcii Andrej Danko opozičníkov.

Zabezpečenie ochrany fungovania

Parlamentná opozícia vyčítala ustanoveniam novely porušovanie princípov ochrany práva na slobodu prejavu, ochrany slobodnej súťaže politických síl a princípu právneho štátu. Cieľom zmeny rokovacieho poriadku malo byť zabezpečenie ochrany efektívneho fungovania NR SR počas jej schôdzí. Právna norma zaviedla časové limity pre vystúpenia poslancov a zakázala v rokovacej sále transparenty, plagáty, letáky a iné obrazové, zvukové a zvukovo-obrazové prezentácie, ale aj materiály propagujúce politické strany a reklamu.

Šéf parlamentu dostal právo iniciovať disciplinárne konanie voči poslancom, ktorí na schôdzi opakovane porušujú poriadok. Opozícia opatrenia od začiatku kritizovala, hovorila o obmedzovaní slobody prejavu a "náhubkovom" zákone. Nesúhlas vyjadril aj prezident Andrej Kiska, ktorý novelu vetoval s odôvodnením, že môže byť neprimeraným tlakom väčšiny. Parlament novelu však následne opätovne schválil.

Predseda NR SR a šéf SNS Andrej Danko vyzýva viacerých opozičných poslancov, ktorí kritizovali novelu Rokovacieho poriadku NR SR, aby aspoň uznali, že sa mýlili. Ospravedlnenie Danko nečaká. Podľa Danka má slovenský parlament špičkový európsky rokovací priadok, ktorý za dva roky ukázal svoju životaschopnosť.

OĽaNO: Rozhodnutie je nepochopiteľné

Rozhodnutie Ústavného súdu SR, z ktorého vyplýva, že novela rokovacieho poriadku NR SR nie je v rozpore s ústavou, je nepochopiteľné a bez opory v trendoch slobody prejavu. Tvrdí to opozičné hnutie OĽaNO. "Dostali sme sa tým do absurdnej situácie, keď deti od malička učíme pri prezentáciách v škole používať vizuálne pomôcky, ale poslancom parlamentu zároveň zakazujeme použiť pri vystúpení akýkoľvek graf či tabuľku," uviedli Obyčajní.

Na druhej strane sa podľa nich takémuto absurdnému a nedemokratickému rozhodnutiu nemožno čudovať, keďže o súlade s ústavou rozhodovali aj sudcovia Jana Laššáková a Mojmír Mamojka, ktorí pred rokom za samotný zákon hlasovali ešte ako poslanci strany Smer-SD.

ÚS rozhodol, že novela rokovacieho poriadku Národnej rady SR z roku 2016, ktorú presadila vládna koalícia, nie je v rozpore s Ústavou SR. Súd nevyhovel návrhu skupiny opozičných poslancov. Parlamentná opozícia vyčítala ustanoveniam novely porušovanie princípov ochrany práva na slobodu prejavu, ochrany slobodnej súťaže politických síl a princípu právneho štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok