Zo Slovenska vyhostili ruského diplomata. Mal to byť špión

TA3 SITA TASR
5.12.2018 11:12

Premiér Peter Pellegrini po rokovaní vlády oznámil aj to, že Slovensko koncom novembra vyhostilo ruského diplomata, ktorý mal na našom území vykonávať špionážne aktivity. Jeho činnosť malo odhaliť naše vojenské spravodajstvo. Rus musel krajinu opustiť do 48 hodín, čo aj podľa premiéra spravil.

Na základe informácií Vojenského spravodajstva Slovensko 22. novembra vyhostilo diplomatického pracovníka úradu pridelenca obrany Veľvyslanectva Ruskej federácie. Informoval o tom premiér Peter Pellegrini s tým, že tento pracovník bol vyhlásený za personu non grata. "Vykonával rozviedne aktivity voči záujmom Slovenskej republiky a NATO a jeho konanie ako diplomatického pracovníka bolo v rozpore s Viedenským dohovorom a jeho ďalšie pôsobenie na území bolo nežiaduce," povedal premiér. Táto osoba opustila Slovensko do 48 hodín od požiadania, teda bola vyhostená.

Premiér dodal, že naša orientácia je jasná - proeurópska a proatlantická, s Ruskom máme štandardné vzťahy a vyhostili sme ho slušne. Reakcia Moskvy bola podľa neho štandardná, keďže takéto veci sa dejú aj inde. Informovali sme o tom aj našich spojencov. Bližšie túto skutočnosť Pellegrini komentovať nemohol.

Prezident Andrej Kiska považuje za prirodzené, že Slovensko bez odkladu vyhostí z krajiny špióna cudzieho štátu, ktorý koná proti záujmom SR. O to viac, ak takýto človek a štát, ktorý ho vyslal, zneužívajú diplomatické výsady a imunity podľa medzinárodného práva. "Takéto konanie považujem za neakceptovateľné a porušenie priateľských vzťahov medzi štátmi. Dlhodobo upozorňujem, že Slovensko je cieľom takýchto aktivít, o čom ma utvrdzujú aj správy kompetentných slovenských orgánov," vyhlásil Kiska. Je rád, že to, čo je v iných krajinách v podobných prípadoch pomerne štandardným postupom, sa konečne deje aj na Slovensku. "V týchto rozhodnutiach má vláda SR moju úplnú podporu," podotkol prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok