Bašternáka posielajú na päť rokov do väzenia. Na súde uznal vinu

TA3 TASR
7.11.2018 11:03

Podnikateľ Ladislav Bašternák dostal trest 5 rokov za mrežami a zákaz podnikania. Súd mu ho vymeral za zločin neodvedenia dane a poistného. Rozsudok ešte nie je definitívny. Prípad sa týka komplexu Five Star Residence v centre hlavného mesta. Pri obchodovaní s bytmi podnikateľ neoprávnene získal od štátu vratky DPH vo výške takmer dva milióny eur.

Vinu priznal, čin oľutoval

Podnikateľ Ladislav Bašternák je vinný zo spáchania zločinu neodvedenia dane a poistného, za čo dostal nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Previnil sa uplatnením neoprávnenej vratky DPH voči svojej spoločnosti BL 202 v súvislosti s kúpou 12 bytov v komplexe Five Star Residence vo výške takmer dva milióny eur. Rozsudok si vypočul na Okresnom súde Bratislava II po tom, ako svoju vinu priznal a skutok oľutoval.

"Cieľom prevodov bytov bolo len vylákanie daňovej výhody. Výsledkom bol vykázaný nadmerný odpočet DPH vo výške takmer dva milióny eur," povedal pri prednesení obžaloby prokurátor. Za poškodený Daňový úrad v Trenčíne vystúpila Daniela Samáková, ktorá upozornila, že výška škody jej úradu je vyššia, ako bola zaplatená suma v rámci uplatnenia účinnej ľútosti. "Uplatňujeme si náhradu škody 242.666 eur," ozrejmila.

Sudkyňa Mária Szabóová uviedla, že Bašternák má čistý register trestov, ako vodič sa dopustil 20 priestupkov. Podľa prokurátora bolo preukázané, že došlo k zločinu neodvedenia dane a poistného, že ho spáchal Bašternák a že obžalovaný vrátil na účet daňového úradu sumu, ktorá mu bola vyplatená. Navrhol preto trest odňatia slobody na dolnej hranici sadzby a výkon trestu v najnižšom stupni stráženia. Zároveň navrhol uložiť trest prepadnutia majetku.

Neodpovedal na žiadnu otázku

Bašternákov obhajca Peter Filip sa s návrhom trestu nestotožnil. "V otázke rozhodovania o vine je právna situácia mimoriadne jednoduchá, keďže môj klient vyhlásil, že je vinný. Nielenže to vyhlásil, ale v zákonom stanovenej lehote uhradil predmetnú sumu. Vzhľadom na skutočnosť, že môj klient 10. januára 2018 uhradil 1,7 milióna eur, navrhujem ho oslobodiť spod obžaloby, lebo trestnosť činu zanikla. Navrhujem aj alternatívny návrh, a to trest odňatia slobody s podmienečným odkladom jeho výkonu," povedal Filip. Za prekvapujúci označil návrh na prepadnutie majetku. Filip povedal, že zastupoval množstvo klientov v rovnakých trestných veciach, ale prepadnutie majetku sa žiada len pri Ladislavovi Bašternákovi.

Bašternák sa pred pojednávaním vyjadrovať pred médiami nechcel, neodpovedal na žiadnu otázku. "Môžete mu klásť otázky, nedostanete odpovede. Nie sme na tlačovej konferencii, aj keď to tak vyzerá. A nie je to príjemné," povedal novinárom jeho advokát Peter Filip.

Úrad špeciálnej prokuratúry ešte koncom marca informoval, že prokurátor neakceptoval návrh obvineného Bašternáka na zastavenie trestného stíhania z dôvodu účinnej ľútosti a na podnikateľa podal obžalobu pre trestný čin neodvedenia dane a poistného. Trestná vec sa týka vyplatenia DPH vo výške takmer dva milióny eur spoločnosti BL 202 v súvislosti s kúpou bytov v komplexe Five Star Residence. Obvinený Ladislav Bašternák si v tomto prípade uplatnil účinnú ľútosť a taktiež zaplatil dlžnú sumu dva milióny eur.

SaS: Je to povzbudenie pre slušných

SaS považuje rozsudok za "zadosťučinenie a zároveň povzbudenie, že vyvíjať sústavný tlak na orgány činné v trestnom konaní, burcovať verejnú mienku za spravodlivosť má význam a nikdy sa netreba v tomto zápase vzdať"

Je to vraj zároveň povzbudenie pre všetkých čestných prokurátorov a policajtov, že ich snaha má význam. "Bašternákovo priznanie usvedčuje vtedajšie vedenie finančnej správy, že konalo v prospech jeho záujmov a v rozpore s verejným záujmom. Usvedčuje bývalého ministra vnútra Kaliňáka, že vynaložil extrémne veľké úsilie, aby tohto daňového podvodníka zachránil pred spravodlivosťou. Nie je to však len on, kto by mal odísť navždy z politiky. Je to v prvom rade Robert Fico, ktorý sa usalašil v Bašternákovom luxusnom byte, akoby bol jeho. Bašternákovo priznanie je ďalšou obrovskou dierou do dôveryhodnosti Smeru-SD,“ píše sa v stanovisku strany.

Ministerka vnútra Denisa Saková rešpektuje rozhodnutie súdu. Uviedla to na sociálnej sieti. "Napriek tomu, že rozsudok ešte nie je právoplatný a platí prezumpcia neviny, chcem poďakovať policajtom a prokurátorom, ktorí na tomto prípade pracovali a pracujú. Ide o ďalší široko medializovaný prípad, ktorý polícia vyšetrila, prokurátor podal obžalobu a súd rozhodol, hoci zatiaľ neprávoplatne," avizovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok