Lajčák nevidí dôvod na nepodpísanie globálneho paktu o migrácii

TA3 SITA
2.11.2018 15:44

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák nevidí dôvod na to, aby Rakúsko nepodpísalo globálny pakt Organizácie spojených národov o migrácii. Uviedol to po stretnutí so svojím českým partnerom Tomášom Petříčkom. Ten reagoval aj na postoj českého premiéra Andreja Babiša, ktorý rovnako tak odmieta podpísanie paktu o migrácii.

Rozhodnutie Rakúska ho sklamalo

Česká republika je pre Slovensko kľúčovým a strategickým partnerom. Uviedol po stretnutí s českým kolegom Tomášom Petříčkom Lajčák. Okrem iného boli témami stretnutia vývoj bilaterálnych vzťahov v súvislosti s rokom slovensko-českej vzájomnosti, aktuálne výzvy v regionálnej spolupráci, ako aj hlavné otázky európskej a zahraničnopolitickej agendy. Obaja ministri debatovali aj o téme nelegálnej migrácie, pričom Lajčák zdôraznil, že v tejto oblasti je potrebný vecný a faktický dialóg.

"Česko je pre nás kľúčovým a dôležitým partnerom a naše bilaterálne vzťahy sú na výbornej úrovni. Podľa môjho názoru nie sú na svete dve krajiny, ktoré by mali k sebe tak blízko, ako je tomu medzi našimi krajinami. Dôkazom toho je aj naše pokojné rozdelenie," uviedol Lajčák. Minister hodnotil aj negatívne rozhodnutie Rakúska ku globálnemu paktu Organizácie Spojených národov k migrácii.

"Rozhodnutie rakúskeho parlamentu ma sklamalo. Tento dokument nie je záväzný a sú v ňom uvedené iba odporúčania. Je tam jasne uvedené, že každá krajina má právo riešiť nelegálnu migráciu podľa vlastných pravidiel," doplnil.

Nemôžeme sa správať ako trojročné deti

Lajčák sa domnieva, že postoj Rakúska je diametrálne odlišný od toho, ktorý prezentovali prednedávnom. "Pred tromi rokmi nás ešte rakúsky predseda vlády poučoval, a čas ukázal, že sme mali pravdu. Hovorím o migračných kvótach, ktoré sme od začiatku odmietali. Rakúsko vtedy hovorilo, že sme nemorálni a robíme chybu. Vnímam, že táto téma rezonuje aj v slovenskej verejnosti. Chcel by som vyzvať všetkých, aby neklamali,"doplnil.

Podľa slovenského ministra je k tejto téme potrebná odborná diskusia vo vecnej rovine. "Nemôžeme sa chovať v tejto oblasti ako trojročné deti a tváriť sa, že tu migrácia nie je. Stovky rokov tu bola a poďme viesť debatu o tejto téme," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok