Kiska kritizoval spochybňovanie sankcií. Nevníma súvislosti, myslí si Danko

TA3 TASR
12.10.2018 10:36

Júnové vystúpenie predsedu NR SR Andreja Danka v ruskej Štátnej dume nebolo prejavom veľkej úcty voči jeho osobe, ale voči Slovensku. Danko to uviedol po reakciách médií, koaličného partnera i prezidenta Andreja Kisku. Tí kritizovali jeho nedávne stretnutie s predsedom ruskej Štátnej dumy Viačeslavom Volodinom na samite v Turecku. Volodin je na sankčnom zozname EÚ.

Kiska kritizoval spochybňovanie sankcií. Nevníma súvislosti, myslí si Danko
SITA/Diana Černáková

Podávajú si kľučky?

"Mrzia ma slová pána prezidenta, bol dlho mimo Slovenska, zrejme veľmi nevníma súvislosti. To, že sú sankcie, neznamená, že sa s ľuďmi zo sankčného zoznamu nikto nestretáva. V Moskve si svetoví lídri podávajú kľučky. Bola tam predsedníčka holandského parlamentu, chystá sa tam šéf českého a aj rakúskeho parlamentu, boli tam Maďari, francúzsky či nemecký prezident," vymenoval predseda NR SR. Na adresu ruských sankcií opäť vyjadril Danko svoje presvedčenie, že sú len dočasným riešením.

"Nie som jediný, kto hovorí o ich zrušení. V medzinárodnom prostredí by mala platiť jediná zásada – bezkonfliktné riešenie problémov. Tento lokálny konflikt nemôže prerásť do väčšieho, medzinárodného, a až vojnového konfliktu," upozornil.

Danko reagoval aj na obvinenie zo strany Mosta-Híd. "Za SNS sa vyhradzujem voči prezidentovi SR, ale aj voči môjmu koaličnému partnerovi. SNS nemení zahraničnú politickú orientáciu, mám za sebou možno desaťkrát viac zahraničných oficiálnych ciest ako prezident, všade hájim záujmy Slovenskej republiky. Slovensko nie je žiadna čierna diera, všade nás prijímajú s úctou," deklaroval. Danko dodal, že zahraničných politikov, ktorí mali tú česť rečniť v dume, zrátame na jednej ruke. "To, že sú sankcie, neznamená, že sa tu na Slovensku zakuklíme, pretože tak môžeme zmeškať náš vlak spolupráce," uzavrel.

Kiska: Pred rokom sme sa zaviazali

Kiska po stretnutí Danko-Volodin prijal s ľútosťou vyjadrenia, ktoré spochybňujú sankcie Európskej únie voči Rusku. Prezident považuje za nepoctivé a neférové voči ľuďom a škodlivé pre záujmy Slovenskej republiky, aby slovenskí predstavitelia za niečo v Bruseli dvíhali ruku - za sankcie proti Rusku, a potom to doma ohovárali alebo konali v rozpore s týmto spoločným rozhodnutím.

"Takto pred rokom v októbri sme všetci traja najvyšší ústavní činitelia podpísali referendum a zaviazali sa k tomu, že budeme jasne posilňovať myšlienku Európskej únie, či vo vzťahu k našim občanom, tak aj vo vzťahu k zahraničiu. Bol to úžasný hlas z našej krajiny smerom k Európskej únii. V tomto vyhlásení sa píše, že ako najvyšší ústavní činitelia sme sa zaviazali, že budeme dbať o jasnú a zodpovednú komunikáciu proeurópskej a proatlantickej orientácie Slovenskej republiky a spoločne prijatých rozhodnutí v rámci Európskej únie a NATO a to navonok v zahraničí aj dovnútra, smerom k občanom Slovenskej republiky. Preto som si s ľútosťou vypočul hlasy o tom, že sa spochybňujú sankcie voči Rusku," uviedol
Kiska počas dvojdňového summitu prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky na Štrbskom Plese.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok