Kočnerovi skúmanie zmeniek zatrhli, odovzdal ich do trezoru

TA3 SITA
8.10.2018 18:01

Podnikateľ Marian Kočner, ktorý je väzobne stíhaný pre kauzu zmenky, odovzdal tri kusy zmeniek do trezoru okresného súdu. Informuje o tom web televízie JOJ s tým, že informáciu televízii JOJ potvrdili Kočnerovi právni zástupcovia.

Kočnerovi skúmanie zmeniek zatrhli, odovzdal ich do trezoru
SITA/Monika Zaťková

Nárokuje si na preplatenie zmeniek

Kočner si nárokuje preplatenie miliónových zmeniek od televízie Markíza. Originály zmeniek od neho požadovali orgány činné v trestnom konaní po tom, ako sa stal v tejto kauze obvinený spolu s Pavlom Ruskom. Kočner tvrdí, že zmenky z roku 2000 sú pravé a chcel ich podrobiť znaleckému skúmaniu. Problém nastal v momente, keď mu takéto skúmanie zakázal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Kočner sa vyjadril, že zmenky odovzdá, až keď ich znalci v zahraničí preskúmajú. Advokát Mariana Kočnera Michal Mandzák pre TV JOJ uviedol: "Keďže znaleckým skúmaním by došlo k fyzickému zásahu do týchto cenín a prokuratúra nám skúmanie nepovolila, náš klient zmenky odovzdal do trezoru okresného súdu."

Markíza od začiatku spochybňuje autenticitu zmeniek, špeciálne to, či boli podpísané v roku 2000. Spoločnosť v tomto prípade podala trestné oznámenie, pričom polícia už začala trestné stíhanie pre trestný čin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a trestný čin marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva.

Noviny.sk ďalej uvádzajú, že jednostranné znalecké dokazovanie, ktoré advokáti Kočnera už majú vypracované v Spojených štátoch amerických, má podľa nich potvrdzovať, že Kočnerove zmenky sú pravé. Nebolo vyhotovené znalecké skúmanie zmeniek, ale "pravosť dohody o vyplňovacom práve k bianco zmenke". Špecialista na forenznú chemickú a dokumentačnú činnosť v poradenských laboratóriách spoločnosti Riley Welch LaPorte & Associates skúmal, kedy táto dohoda bola spísaná analýzou papiera, atramentu a ďalších znakov tohto dokumentu. Ten podľa Kočnerovho právnika bol vyhotovený v tom istom okamihu, ako vznikli spochybňované zmenky.

Invazívne skúmanie mu zakázali

Americký znalec LaPorte v závere znaleckého posudku konštatuje, že "tento vyhotovený dokument nebol vytvorený k inému dátumu, ako 11.6.2000."

Orgány činné v trestnom konaní od Kočnera neúspešne požadovali odovzdať originálny zmeniek, ktoré si nárokuje podnikateľ v kauze Markíza a vo výške niekoľkých miliónov eur. Chceli ich podrobiť znaleckému skúmaniu. Kočner ich nevydal, pretože ich chcel dať skúmať do USA po vlastnej línii. Invazívnu metódu skúmania mu ale Úrad špeciálnej prokuratúry nedovolil. Preto ich v pondelok odovzdal do trezoru súdu. Neumožnenie skúmania zmeniek advokáti Mariana Kočnera považujú za zásah do práv na obhajobu.

Ich originalita je podľa televízie otázna

Ak nejaké zmenky Kočner skutočne na súd teraz vrátil, je otázne, či vôbec ide o tie isté zmenky, ktoré v máji zo súdu vybral. Uvádza sa to v stanovisku mediálneho zástupca TV Markíza Petra Papanka k informáciám o vrátení zmeniek na okresný súd. "Veríme, že tentoraz bude umožnené Markíze a orgánom činným v trestnom konaní ich aj náležite preskúmať. Opakovane však zotrvávame na našom stanovisku, že zmenky neboli podpísané v roku 2000, ako tvrdia Pavol R. a Marian K." dodáva v stanovisku Papánek.

Kočner je v kauze zmeniek obvinený z pozmeňovania a falšovania cenín. Od júna je vo výkone väzby. Minulý týždeň ho z bratislavského Justičného paláca eskortovali do Leopoldova.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok