Kto bol objednávateľ? Politici reagujú na posun v prípade Kuciak

TA3 TASR SITA
27.9.2018 08:53

Po zverejnení informácií o údajnom zadržaní podozrivých v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej reagovali na situáciu viacerí politici vrátane premiéra Pellegriniho a prezidenta Kisku.

Prezident sa poďakoval

Prezident SR Andrej Kiska je rád, že sa podarilo zadržať podozrivých z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Upozornil však, že je to len prvý krok k vráteniu dôvery ľudí v štát. Kiska to vyhlásil počas návštevy Chicaga, kde je na pracovnej ceste.

"Chcel by som aj zablahoželať, ale hlavne poďakovať všetkým tým, ktorí pracovali na tom, že sa podarilo zadržať ľudí, ktorí sú podozriví z úkladnej vraždy dvoch mladých ľudí. Od začiatku po tejto vražde som viackrát verejnosti povedal a ubezpečil ju, že som presvedčený ako prezident, že sme na vyšetrovanie nasadili tých najlepších ľudí," vyhlásil Kiska.

Hlava štátu zároveň upozornila, že treba zistiť, kto bol objednávateľom vraždy. "Musí sa vyvrátiť aj obludné podozrenie, že za touto vraždou stojí mafia z východu Slovenska, o ktorej pôsobnosti ministerstvo vnútra vedelo roky a nespravilo nič. Až po tejto vražde začalo konať a taliansky mafián bol chytený, uväznený a vydaný. Veľmi oceňujem tento krôčik, ale treba spraviť veľa krokov a treba kráčať veľmi rýchlo," uzavrel Kiska.

Jedna z vládnych priorít

Premiér Peter Pellegrini v súvislosti s novými informáciami v prípade Kuciakovej vraždy na svojom facebooku ocenil profesionálnu prácu vyšetrovateľov a prokuratúry. "Vyšetrenie a potrestanie vinníkov tejto vraždy je jednou z priorít mojej vlády a som veľmi rád, že policajné orgány už reálne konajú. Verím, že sa tento brutálny skutok podarí objasniť a odhaliť jeho motív ako aj objednávateľov, aby prestal rozdeľovať našu spoločnosť."

Predseda NR SR Andrej Danko v tlačovej správe ocenil kroky polície pri dolapení podozrivých z vraždy. „Aj postup polície pri tomto ohavnom prípade ukazuje, že Slovensko nie je nefunkčná diera. Verím, že sa polícii podarilo zadržať skutočných vykonávateľov popravy a rovnako vypátra aj objednávateľov vraždy,“ povedal Danko na margo zadržania ôsmich podozrivých v Kolárove.

Prípad nepotrebuje politizáciu

Políciu a vyšetrovateľov treba nechať pracovať a nespochybňovať ich prácu. V reakcii na zadržanie podozrivých to uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Je rád, že nastal posun. Strana to viac komentovať nemieni, vyšetrovaniu to totiž podľa nej nepomáha. "Politizácia je to, čo tento prípad nepotrebuje," zdôraznil Most-Híd.

Pre Smer-SD nemôže byť lepšia správa ako to, ak by boli vrahovia vypátraní a následne potrestaní. V reakcii na štvrtkový zásah protizločineckej jednotky NAKA to povedal podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD Miroslav Číž. „Nestrannému pozorovateľovi musí byť úplne jasné, že ak niekomu vražda novinára Kuciaka (politicky) uškodila, bola to moja strana. Vražda zásadným spôsobom ovplyvnila politický priestor, k výmene predsedu vlády došlo aj v dôsledku tejto súvislosti. Takže akákoľvek správa, že sa to podarí vyšetriť, je pre nás pozitívna,“ povedal Číž.

Podľa predsedu hnutia OĽaNO Igora Matoviča je podstatné odhaliť toho, "kto rozhodol, že mladému chalanovi za jeho prácu spolu so snúbenicou treba navždy zavrieť ústa. Vrah vykonávateľ už zrejme putuje za mreže, ale omnoho dôležitejšie je, aby sme všetci spoznali vraha objednávateľa," uviedol na sociálnej sieti Matovič.

Ďakuje policajtom, svedkom i ďalším

Na zásaho polície reagovala aj ministerka vnútra Denisa Saková. Podľa jej informácií vykonali v prípade približne 200 výsluchov svedkov, desiatky znaleckých posudkov a množstvo ďalších dôkazov. Verí, že sa podarí objasniť motív aj objednávateľov.

Vo vyšetrovacom tíme pracuje viac ako 90 ľudí. "Hoci nemám konkrétne informácie o vyšetrovaní tohto trestného činu, je teraz už zrejmý výrazný posun v prípade. Ďakujem každému jednému policajtovi, svedkovi a úplne každému človeku, ktorý prispieva k objasneniu tejto brutálnej vraždy dvoch mladých ľudí," dodala Saková.

Právny zástupca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic na sociálnej sieti vyzýva verejnosť, aby mala dôveru k doterajším výsledkom vyšetrovania. "Vo vyšetrovacom tíme boli a sú aj skúsení vyšetrovatelia a prípad dozorovali dvaja mimoriadne erudovaní prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. Rozsah vyšetrovania, aj za účasti Europolu a iných zahraničných zložiek, bol bezprecedentný. Viem, že u nás vládne všeobecná skepsa k našim bezpečnostným orgánom, ale chcem požiadať o dôveru k výsledkom tohto vyšetrovania. Aj vďaka verejnému tlaku si už nikto nedovolil do jeho priebehu zasahovať," uviedol Lipšic.

Dôležité je usvedčiť vykonávateľov aj objednávateľov vraždy. Ak sa dôkazmi či priznaniami zadržaných potvrdí, že sú skutočnými páchateľmi vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, bude to dobrá správa pre celé Slovensko. Uviedol to v reakcii poslanec Ľubomír Galko.

"Zostáva teraz len veriť, že polícia nešla po falošnej stope, má dostatok dôkazov a vyšetrovateľské úkony sú vykonávané profesionálne," poznamenal. Ako ďalej doplnil, otvorenou otázkou je, či polícia zadržala podozrivých z vraždy i z objednávky na vraždu, lebo to nemusia byť totožné osoby.

Ešte nie sú na konci

Policajti a prokurátori, ktorí robia na prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, nie sú ešte na konci, no urobili prvý veľký krok k objasneniu ohavného činu. V súvislosti so zásahom NAKA to uviedol podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak.

Zároveň to dokumentuje podľa neho aj to, že ak majú ľudia, ktorí si chcú robiť svoju prácu rozviazané ruky, prídu aj výsledky. Podstatné preto v súčasnosti nie je podľa neho teoretizovať o zmene zákona o Policajnom zbore či o menovaní a odvolávaní policajného prezidenta. "Podstatné je dostať do funkcií charakterných ľudí, ktorí si chcú a vedia robiť svoju prácu. Tak, ako si ju robia policajti a prokurátori z tímu na vyšetrovanie Kuciakovej vraždy," zdôraznil Krajniak.

Protizločinecká jednotka NAKA zadržala vo štvrtok ráno osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Podľa informácií TASR akcia súvisí s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Momentálne prebiehajú domové prehliadky a ďalšie procesné úkony. Viac informácií poskytneme, keď to situácia dovolí," informuje na sociálnej sieti polícia.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok