Migráciu nesmieme zneužívať v politickom boji, zhodli sa lídri EÚ

TA3 TASR
20.9.2018 06:09

Migrácia bola kľúčovou témou rokovania lídrov členských štátov Európskej únie počas večere, ktorou sa začal dvojdňový neformálny samit únie v rakúskom Salzburgu. Aj keď sa večera skončila až po polnoci, lídri sa k žiadnym konkrétnym záverom nedopracovali.

Namiesto zneužívania spolupráca s Afrikou

Európski lídri by mali prestať zneužívať problém migrácie pre politický zisk, a namiesto toho by mali spolupracovať s africkými krajinami ako s rovnocennými partnermi za účelom zastavenia prílevu migrantov. Zhodli sa na tom vysoko postavení predstavitelia EÚ v stredu na neformálnom samite EÚ v rakúskom Salzburgu. 

"Už sa viac nemôžeme deliť na tých, ktorí chcú problém nelegálnej migrácie vyriešiť a na tých, ktorí ho chcú využiť na politické body," vyhlásil predseda Európskej rady Donald Tusk pred novinármi ešte pred neformálnou pracovnou večerou hláv štátov a vlád krajín Európskej únie. Tusk zároveň vyzval štáty EÚ, aby sa už v problematike migrácie posunuli vpred.
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker povedal, že krajiny, ktoré odmietajú prijať utečencov, by mali prispievať k zdieľaniu migračného bremena inými spôsobmi. "Potrebujeme v Európe solidaritu. Nie je to (len) prázdna fráza," vyhlásil Juncker pred spoločnou večerou.

Niektorí váhajú v otázke posilnenia Frontexu

Podľa šéfky zahraničnej politiky EÚ Federicy Mogheriniovej by krajiny EÚ mali viac investovať do posilňovania spolupráce s krajinami v severnej Afrike, keďže tieto predstavujú hlavný zdroj a tranzitný región pre migrantov. Mogheriniová dodala, namiesto presúvania svojich európskych povinností na južné pobrežie Stredozemného mora, musí dať Európa Afrike signál, že má záujem o kooperatívny prístup v tejto záležitosti.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorého krajina aktuálne predsedá Rade EÚ, na margo migračnej krízy uviedol, že niektoré krajiny ako Taliansko, Španielsko a Grécko, ktoré čelia najväčšiemu náporu migrantov, stále váhajú ohľadom návrhu Európskej komisie posilniť právomoci Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex).
Kurz pre rakúsky denník Der Standard povedal, že tieto krajiny sa obávajú, že nedokážu obrániť svoje zvrchovanéh práva, a taktiež majú obavy z plánov na zlepšenie registrácie prisťahovalcov, ktorí sa vylodia na ich brehoch. "Myslím si, že v súčasnosti sú radi, že veľa "prišelcov" sa dostáva do strednej Európy bez povšimnutia, alebo je im umožnené pohybovať cez hranice," uviedol konzervatívny kancelár, ktorý je hostiteľom summitu európskych lídrov v Salzburgu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok