Europoslanci sa stretli s prokurátorom, pýtali sa ho na Kuciaka

TA3 SITA
18.9.2018 15:11

Úkladná vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bola témou stretnutia špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika s delegáciu poslancov Európskeho parlamentu na Úrade špeciálnej prokuratúry.

Stretli sa s Kiskom

„Na stretnutí spoločne s riaditeľmi odboru všeobecnej kriminality, odboru ekonomickej kriminality a dozorujúcim prokurátorom trestnej veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zodpovedali v maximálne možnej miere položené otázky europoslancov a poskytli im všetky dostupné informácie, ktoré je možné sprístupniť v aktuálnej fáze prebiehajúceho prípravného konania v súlade s Trestným poriadkom," informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Poslanci Európskeho parlamentu sú od pondelka na návšteve Bratislavy. Dôvodom dvojdňovej návštevy delegácie poslancov Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci je preverenie situácie v oblasti bezpečnosti novinárov, ale aj korupcie a dodržiavania princípov právneho štátu. Ako informovala tlačová atašé Európskeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak, v pondelok sa stretli s prezidentom Andrejom Kiskom a v utorok 18. septembra sa postupne stretávajú so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, s policajným prezidentom Milanom Lučanským, premiérom Petrom Pellegrinim, ministerkou vnútra Denisou Sakovou a s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom.

V pláne mali aj stretnutie s príbuznými zavraždeného novinára Jána Kuciaka. O výsledkoch stretnutí budú informovať na tlačovej konferenci. Poslanci EP s rovnakým cieľom navštívia tento týždeň aj Maltu, kde vlani v októbri zabila bomba v aute novinárku Daphne Caruanu Galiziu.

Monitorovali dodržiavanie princípov právneho štátu

Delegácia poslancov EP nadväzuje na predchádzajúce misie v oboch krajinách po vraždách Jána Kuciaka a Daphne Caruany Galizie. Nová pracovná skupina k právnemu štátu a boju proti korupcii, ktorá vznikla v rámci Výboru pre občianske slobody aby zmonitorovala najmä situáciu na Malte a na Slovensku, odporúčala práve návštevu hlavných miest oboch štátov, teda Bratislavy a Valetty, na zhromaždenie ďalších poznatkov k týmto prípadom.

Výbor pre občianske slobody LIBE v máji rozhodol o ustanovení novej pracovnej skupiny, ktorá má monitorovať situáciu v oblasti dodržiavania princípov právneho štátu a boja proti korupcii v EÚ, so špecifickým dôrazom na Maltu a Slovensko. Predsedá jej poslankyňa Sophie" in 't Veld a každú politickú frakciu v EP v nej zastupuje jeden poslanec.

O smrti novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky archeologičky Martiny Kušnírovej sa verejnosť dozvedela 26. februára. Kuciak pracoval pre portál Aktuality.sk, písal o prepojení talianskej mafie na slovenské vládne špičky. To, čo vyplynulo z jeho nedokončeného článku, viedlo neskôr k demisii ministra vnútra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica, ale aj k odchodu policajného prezidenta Tibora Gašpara. Po Kuciakovej vražde sa na Slovensku konali najväčšie protesty, zhromaždenia a pochody od novembra 1989, zúčastnili sa na nich desiatky tisíc ľudí.

Rokovali aj s ministrom Gálom

Podvečer rokovali europoslanci s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom. Keďže v prípade vraždy Kuciaka a jeho priateľky má rezort spravodlivosti iba určité kompetencie, pýtali sa europoslanci hlavne na fungovanie slovenského právneho systému, hierarchiu justičných orgánov, ale aj na aktuálne diskutovanú voľbu ústavných sudcov, informovala o tom hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Zuzana Drobová.

Minister Gál im vysvetlil, že súčasne platný výber ústavných sudcov je nedostačujúci, preto kritériá rezort spravodlivosti sprísňuje. "Aj podľa zlých pravidiel sa dajú zvoliť dobrí kandidáti a naopak. Podstatné je, že otvárame proces voľbypre poslancov, aj pre verejnosť a výber bude rozhodne transparentnejší. Verejné vypočúvanie a inak nastavený proces výberu pomôžu vyselektovať vhodných kandidátov a verím, že tí slabí kandidáti možno sami na základe prísnejších kritérií zvážia svoju kandidatúru," cituje tlačová správa MS SR vyjadrenie Gábora Gála.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok