Obmietli obžalobu na Kotlebu, vec sa vracia na prokuratúru

TA3 SITA
11.9.2018 11:09

Špecializovaný trestný súd odmietol obžalobu podanú na predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu. Ako uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková, súd vec vrátil prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry.

Obmietli obžalobu na Kotlebu, vec sa vracia na prokuratúru
TASR

"Súd zistil, že do úvahy prichádza prísnejšie právne posúdenie skutku oproti obžalobe ako aj to, že v prípravnom konaní neboli vykonané všetky dôkazy o okolnostiach, ktoré sú nutné na rozhodnutie súdu. Prokurátor podal proti uzneseniu súdu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR," uviedla Kudjáková.

kotleba-seky-0a000002-a67f-8e5f_7f000001-880d-6803.jpg

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v júli obžalobu na poslanca a predsedu strany Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu Dôvodom bolo podozrenie z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Predseda ĽSNS 14. marca na podujatí svojej strany rozdal trom rodinám šeky po 1 488 eur. Vzniklo podozrenie, že strana sa tým prihlásila k známemu neonacistickému symbolu 1488. 

Číslo 14 predstavuje vetu „we must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok