Danko sa stretol s ľuďmi, ktorí mu udelili anti-cenu Homofób roka

TA3 TASR
6.7.2018 10:50

Predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko sa stretol so zástupcami mimovládky, ktorí organizujú anketu Homofób roka. Túto nelichotivú anti-cenu získal tento rok práve Danko za výrok o homosexuáloch.

Horší bol Kuffov výrok

Organizátori Dankovi odovzdali diplom a príručku pre stredoškolákov, v ktorej podľa ich slov nájde odpovede na najčastejšie mýty o LGBTI ľuďoch.  

Ako uviedla Alena Krempaská z Inštitútu ľudských práv, Danko vyhral v ankete s vyše 10-tisíc hlasujúcimi a jeho výrok získal približne 39 percent hlasov. Ocenila, že šéf NR SR mal odvahu sa o téme rozprávať. Snažili sa mu vysvetliť, že homosexuálna orientácia je vrodená, čo má byť v rozpore s tým, čo naznačoval vo svojom výroku. Andrej Lúčny z IĽP uviedol, že si s Dankom celkom "padli" a uviedol, že Danko ako právnik argumentoval najmä právnicky a problém má vo všeobecnosti najmä s adopciami. Obaja priznali, že v ankete boli výroky, ktoré považujú za horšie. Krempaská považuje za "dno" napríklad výrok kňaza Mariána Kuffu, ktorý mal hovoriť lži o 55 rodoch v Nemecku.

Ako uviedol pred kamerami Danko, jeho výrok bol vytrhnutý z kontextu. "Je nesporne faktom, že žijeme v dobe, ktorá prináša oblasti, ktoré sú pre nás nové," uviedol s tým, že na svojich cestách homosexuálov stretáva. Na stretnutí priznal, že si svoju orientáciu zrejme nevyberajú. "Sme ešte veľmi ďaleko čo sa týka akceptácie registrovaných partnerstiev," uviedol však.

Danko "víťazný" výrok o homosexuáloch: 

"Ak sa niekto na základe sexuálnej orientácie vzdá práva reprodukcie, vzdal sa, čo mu príroda a boh dali, pretože ak sa niekto rozhodne pre homosexuálny zväzok, tak nemôže mať právo vychovávať deti."

imgl4854_7f000001-2d1d-91b2.jpg

Pozná veľa homosexuálov a homosexuálnych párov

"Pozývam tých, ktorí mi túto cenu dali, aby ma prišli poučiť. Možno budem poučený ja, možno oni prijmú argumenty," povedal pred stretnutím Danko. Zdôraznil, že "základné ľudské právo dieťaťa je nad právom kohokoľvek sexuálnej orientácie".

Anti-cenu dostal za výrok: "Ak sa niekto na základe sexuálnej orientácie vzdá práva reprodukcie, vzdal sa, čo mu príroda a boh dali, pretože ak sa niekto rozhodne pre homosexuálny zväzok, tak nemôže mať právo vychovávať deti." Medzi nominovanými boli kňaz Marián Kuffa, poslanci Boris Kollár a Ľubomír Galko a europoslanec Branislav Škripek. Danko vnímal stretnutie s organizátormi ako otvorenie diskusie na danú tému, vysvetlenie výroku a tiež jeho dopovedanie, keďže veta je vystrihnutá z kontextu.

Danko zdôraznil, že pozná veľa homosexuálov a homosexuálnych párov. "A akceptujem a tolerujem každého osobné rozhodnutie aj o svojej sexuálnej orientácii, aj o spôsobe života. Nemám právo nikomu určovať životné pravidlá. Ale myslím si, že ak raz homosexuálny pár žije v zväzku, uprednostnil svoju sexuálnu orientáciu pred inými právami," vysvetlil Danko, pričom narážal najmä na právo adoptovať si dieťa. Dodal, že každé ľudské právo sa začína a končí tam, kde je potláčané iné ľudské právo. "A treba mať na pamäti aj ľudské právo dieťaťa, ktoré je vychovávané v takomto partnerstve," doplnil šéf parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok