Fotogaléria: Na Slavíne si slávnostne pripomenuli oslobodenie Bratislavy

TA3 TASR
4.4.2018 14:54

Pri bratislavskom pamätníku Slavín si vojaci i politici slávnostne pripomenuli 73. výročie oslobodenia hlavného mesta počas 2. svetovej vojny. Na ceremónii sa zúčastnili nový premiér Peter Pellegrini aj predseda parlamentu Andrej Danko.

Fotogaléria: Na Slavíne si slávnostne pripomenuli oslobodenie Bratislavy
SITA/Diana Černáková

Sme svedkami akoby tichej renesancie zvrátených ideológií, ktoré sa nám opäť vracajú do politického života aj napriek tomu, že už 73 rokov krajiny v Európe žijú v mieri, vyhlásil premiér Pellegrini, ktorý si položením venca na bratislavskom Slavíne pripomenul oslobodenie Bratislavy. Na Slavíne si podľa predsedu vlády pripomíname tisícky obetí ľudí, ktorí bojovali za oslobodenie hlavného mesta.

s1_7f000001-c973-d847.jpg

"Aj napriek tomu, že európske spoločenstvo vytvorilo základ, aby tu vládla demokracia, ctili sa základné ľudské práva jednotlivca, sme svedkami akoby tichej renesancie zvrátených ideológií, ktoré sa nám naspäť vracajú do politického života," podotkol Pellegrini s tým, že sa to nedeje len na Slovensku, ale aj v iných demokratických krajinách.

s7_7f000001-c991-36e5.jpg

Podľa predsedu vlády je potrebné sa pýtať, kde sa stala chyba, ak časť dnešnej mladej generácie inklinuje k ideológiám, ktoré nemajú miesto v modernej dobe. "Musíme urobiť všetko pre to, aby sme nielen na Slovensku, ale aj v ďalších demokratických krajinách, ponúkli iné riešenie, ako sú riešenia a prejavy nenávisti, ktorými sme dnes svedkami," skonštatoval premiér.

s6_7f000001-c9bf-b07f.jpg

Verí, že ak sa spoločnosť vráti k hodnotám, na ktorých je založená celá Európska únia, a bude si pripomínať, čo sa dialo počas druhej svetovej vojny, negatívny trend sa zvráti. "A mladá generácia, ako aj tá staršia, bude odmietať fašizmus a podobné iné ideológie, ktoré dnes máme nielen v slovenskom, ale aj v Európskom parlamente," doplnil Pellegrini.

s3_7f000001-c9fd-1010.jpg

Danko vyzval slovenských i európskych politikov k tomu, aby cieľom ich snaženia a práce bolo trvalé zachovanie mieru. Oslobodenie Bratislavy si pripomenul položením venca na bratislavskom Slavíne. Aj dnes zúria vojny a ľudstvo sa podľa Danka nechce poučiť z tragédií. "Preto sa ako národ prirodzene staviame voči všetkým pokusom o to, aby bola narušená krehká rovnováha medzi dobrom a zlom, a to kdekoľvek na tejto planéte. Náš národ okúsil hrôzy vojny a my už nikdy nechceme byť účastníkmi ani svedkami ničivého stretu národov," vyhlásil.

s4_7f000001-ca44-874f.jpg

Ako tvrdí, Slovensko nechce prispievať k tomu, aby sa obnovila studená vojna a narastalo napätie a nenávisť medzi národmi a ľuďmi. Slovensko je podľa Danka moderný a demokratický štát, ktorého cieľom je zachovanie mieru. "Chceme byť prirodzeným mostom medzi západom a východom, preto veľmi citlivo vnímame akúkoľvek neprávosť, pretože sme sa sami v dejinách často stali jej obeťami," skonštatoval predseda parlamentu.

s5_7f000001-ca63-a222.jpg

Danko považuje za potrebné, aby svetoví lídri viedli otvorený a priateľský dialóg a aby sa posledné napätie medzi veľmocami vyriešilo diplomaticky. Danko podotkol, že bez silného Ruska nie je možný svetový mier. "Slováci boli, sú a budú priateľmi Rusov a národov žijúcich v Ruskej federácii," uviedol. Zároveň verí, že sa veci okolo plánovaného múzea na bratislavskom Slavíne pohnú ďalej a vznikne tu expozícia venovaná koncu druhej svetovej vojny. "Viem si predstaviť, že v podzemí Slavína, ak dôjde k spevneniu tých oslabených častí, bude múzeum podobné, aké som videl v Petrohrade," povedal Danko.

s2_7f000001-ca91-2788.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok