Transportéry vraj kupujeme od podozrivých. Konšpirátori, reaguje rezort

TA3 TASR
6.3.2018 12:29

Hnutie OĽaNO žiada SNS a celú vládu, aby zastavila nákup transportérov pre slovenskú armádu. Poukazuje, že transportéry ide Slovensko kupovať od firmy, pri ktorej sú podozrenia z korupcie. Šialené konšpirácie, reagujú na tvrdenia opozičníkov národniari.

Korupčné schémy pri kúpe transportérov?

"Je neprijateľné, aby ministerstvo počas tejto vládnej krízy podpisovalo zmluvy, za ktoré by Slovensko platilo stovky miliónov eur. Vyzývam Andreja Danka, aby si so svojimi ľuďmi na ministerstve obrany spravil poriadok, aby sa žiadne stámiliónové zmluvy na nákup zbraní nepodpisovali," vyhlásila na tlačovej konferencii líderka OĽaNO Veronika Remišová. Hnutie upozorňuje na firmu, od ktorej chce Slovensko kúpiť transportéry. "Firma, od ktorej máme kupovať transportéry, bola vyšetrovaná pre korupciu v Chorvátsku, Egypte či v Slovinsku. Fínska prokuratúra v minulosti pre korupciu obžalovala viacerých riadiacich pracovníkov firmy," uviedla Remišová.

Korupčné schémy pri kúpe transportérov boli podľa nej najpodrobnejšie zmapované v prípade Slovinska. "Za korupciu tam bol odsúdený premiér krajiny a dlhší čas vo väzbe strávil riaditeľ divízie transportérov vo Fínsku, pre škandál musel vtedy odísť aj generálny riaditeľ celej firmy," uviedla Remišová. Predsedu SNS Danka sa pýta, či Slovenská informačná služba upozornila na to, že spoločnosť, s ktorou ide Slovensko robiť "najväčší biznis v dejinách Slovenska", bola zapletená do podozrenia v korupčných škandáloch.

OĽaNO sa na fínsku zbrojovku a podozrenia chce pýtať aj v parlamentnom kontrolnom výbore pre kontrolu činnosti SIS. Ak sa preukáže, že SIS zlyhala, jej šéf by mal podľa Remišovej odstúpiť. Slovensko by malo do výzbroje svojich ozbrojených síl zaradiť 81 bojových vozidiel typu 8x8, kde rezort obrany podpísal s fínskym ministerstvom obrany memorandum o vývoji vozidla na báze fínskeho obrneného voza Patria. Nakúpiť by sa malo aj 404 viacúčelových vozidiel 4×4. Hodnota zákazky sa odhaduje na 1,2 miliardy eur, podieľať by sa na nej mal aj slovenský obranný priemysel.

Vážne obavy o zdravotný stav

Tvrdenia OĽaNO týkajúce sa nákupu transportérov pre slovenskú armádu považuje ministerstvo obrany a SNS za šialené konšpirácie. OĽaNO v tomto prípade skloňuje slovo korupcia, a to v spojitosti s firmou, od ktorej ide SR transportéry kupovať.

"Po vystúpení Igora Matoviča a Veroniky Remišovej máme vážne obavy o zdravotný stav predstaviteľov OĽaNO," napísala v stanovisku vládna SNS. "Na takéto šialené konšpirácie už ani nie je možné odborne reagovať," pripája sa MO SR s tým, že rezort sa od týchto vyjadrení dištancuje.


Utorkové vystúpenie OĽaNO označilo SNS za "naozaj nemiestne". Predstaviteľov hnutia vládna strana vyzvala, aby "nezneužívali smrť mladých ľudí a najmä nech neklamú". K tejto výzve sa pripája aj minister obrany Peter Gajdoš. Zároveň upozornil, aby opozícia nešpinila meno rezortu a SNS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok