Začal sa proces s Mazurekom, jeho prívrženci skandovali heslá

TA3 SITA
26.2.2018 10:27

Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici sa začalo hlavné pojednávanie s poslancom kotlebovcov Milanom Mazurekom. Pri budove sa zhromaždili jeho prívrženci s transparentmi.

Začal sa proces s Mazurekom, jeho prívrženci skandovali heslá
TASR/reprofoto/youtube.com

Všetci sa do vnútra nedostali

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Mazureka obžalobu pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, etnickej skupine, farbu pleti či pôvod rodu. Obhajoba označila obžalobu za nedôvodnú a požaduje oslobodenie poslanca. Advokáti namietali aj prezentáciu viacerých dôkazov, vrátane znaleckého posudku.

O pojednávanie je veľký záujem zo strany médií a prívržencov Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko. Nie všetci sa do pojednávacej miestnosti dostali. Krátko po začatí pojednávania sa z pred budovy súdu ozvalo skandovanie: „Slobodu slova" a "Miňo sme s tebou“.

mazurek-1140-px_7f000001-d237-eca8.jpg

Vypočuli moderátora relácie

Kotlebovci postavili pred súdom improvizovanú tribúnu a skandovali počas pojednávania heslá na podporu poslanca. Z reproduktorov zaznela aj hymnická pieseň Kto za pravdu horí. Poslanec Mazurek na pojednávaní odmietol vypovedať, v prestávke pojednávania pred súdom hovoril o ohrození demokracie na Slovensku.

Keďže poslanec na pojednávaní odmietol vypovedať i odpovedať na otázky, sudca vypočul prvého svedka v procese. Išlo o moderátora relácie, v ktorej sa poslanec prezentoval vo vysielaní Rádia Frontinus v októbri 2016.

Pôvodne mal v relácii vystúpiť predseda strany Marian Kotleba, ale ten sa ospravedlnil zo zdravotných dôvodov. Podľa obžaloby Mazurek skutok spáchal ako verejný činiteľ. V relácii vystupoval ako poslanec NR SR a ako člen Výboru pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť za politickú stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

Okrem iného uviedol výroky, ktoré v kontexte celého vystúpenia v rozhlasovej relácii spĺňajú definičné znaky znevažujúcich prejavov z hľadiska príslušnosti ku konkrétnemu – rómskemu etniku, majú rasistický charakter a z ich obsahu vyplýva zámer vyvolať nenávisť voči príslušníkom tejto etnickej skupiny. Tvrdil napríklad, že „150 miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok