Fico je podľa SaS zúfalý, Beblavý vyzval Druckera na odstúpenie

TA3 TASR SITA
8.12.2017 15:31

Predstavitelia opozičných strán reagovali na vyjadrenia premiéra Roberta Fica, ktorý na tlačovej besede hovoril o zrušení možnosti doplnkových a platených ordinačných hodín. Tie pritom plénum schválilo len v tomto týždni.

Ohradil sa voči kritike

Premiér je zúfalý, lebo vie, že jeho doba sa končí, ľudia ho majú plné zuby. V reakcii na vyjadrenia predsedu vlády to uviedol Richard Sulík, ktorý sa ohradil voči Ficovej kritike a obvineniam. Vystúpenie, v ktorom premiér kritizoval opozíciu aj prezidenta SR Andreja Kisku, považuje Sulík za nehodné predsedu vlády.

"Robert Fico má strach. Vie, že SaS ako súčasť vlády sa postará o to, aby sa všetkým čestným vyšetrovateľom a prokurátorom rozviazali ruky," uviedol Sulík. Pre Ficove slová o "zhulených saskároch" sa obrátil na políciu, ktorá však trestné oznámenie pre ohováranie podľa Sulíka zamietla. "Podal som sťažnosť," doplnil šéf liberálov.

Čierny deň ústavného súdnictva

Sulík zároveň odmietol obvinenia týkajúce sa firmy OLO a predaja pozemkov, ako aj stretávania sa s kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom. "Stretával som sa s ním v minulosti, oľutoval som to a osem rokov som sa s ním nevidel. Bol to minister Smeru Počiatek, ktorý ma prosil o to, aby som sa s Kočnerom zoznámil," vyhlásil Sulík. Zdôraznil, že nemá čo skrývať. "Môj život vediem čestne a to Fica škrie. Kým on zháňal peniaze vlastnou hlavou, ja som sa živil vlastnou prácou," poznamenal.

V súvislosti s otázkou premiéra, kde je Sulík dnes, keď prezident Kiska porušuje Ústavu SR, prečo na neho nepripravuje žalobu, predseda SaS poukázal na vyjadrenie koaličného poslanca Petra Kresáka z Mosta-Híd. Kresák na sociálnej sieti Facebook napísal, že čítanie rozhodnutia Ústavného súdu v ňom musí vyvolávať celý rad "natoľko závažných právnych otázok", že si dovolí hovoriť o "čiernom dni ústavného súdnictva v SR".

Sulíkovci napísali Smeru-SD

Kiska podľa Fica porušil ústavu, keď nevymenoval parlamentom zvolených kandidátov na ústavných sudcov. Fico sa odvoláva na nález Ústavného súdu. Sulíkovci sa v minulosti pokúšali o žalobu vtedajšieho prezidenta Ivana Gašparoviča pre porušovanie ústavy pri nevymenovaní zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša.

Sulík tiež informoval, že jeho strana napísala delegátom Smeru-SD, ktorí sa zídu v sobotu na Sneme v Martine. Odkazuje im okrem iného, že liberálom na osude Smeru-SD záleží v nevyhnutnej miere. SaS verí, že v Smere-SD je väčšina, ktorej záleží na čistote verejného života, len tento záujem nie je vo vedení sociálnych demokratov. Nazdáva sa, že tento záujem by mali mať všetky politické strany.

Druckera vyzval na odchod

Premiér vyhlásil nedôveru ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi. "Má ho za handru," myslí si nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý, ktorý vyzýva Druckera, aby odstúpil. "Vyzývam Tomáša Druckera, aby odstúpil zo svojej funkcie. Myslím, že sa ju snažil robiť najlepšie ako vládal, ale zjavne byť dobrým ministrom zdravotníctva vo vláde Roberta Fica nejde a nedokáže to ani Tomáš Drucker," uviedol na tlačovej konferencii v parlamente Beblavý. Reagoval tým na vyjadrenie Fica, že je pripravený zrušiť doplnkové ordinačné hodiny, v rámci ktorých by sa pacienti mohli objednať k lekárovi za úhradu. Ministerstvo v reakcii odkázalo, že má právo na názor.

"Napriek tomu, že táto diskusia má určité racio a ja som ju sledoval, musím s veľkým poľutovaním skonštatovať ako opozícia a bohužiaľ aj médiá klamú. Spustili ste spoločne s opozíciou tirádu o tom, že Smer a ďalší zavádzame nejaké opätovné poplatky. Smer-SD vždy poplatky v zdravotníctve odmietal a boli sme to my, ktorí principiálne odmietli tzv. Zajacove dvadsaťkorunáčky. Cez nás cesta nevedie k žiadnym poplatkom. A toto ani nie je poplatok, to je platba za konkrétny úkon, ktorý urobí lekár mimo riadnych ordinačných hodín," povedal premiér.

Beblavý si nevie predstaviť, ako chce Drucker zostať vo funkcii po tom, čo investoval svoju autoritu a energiu na presadenie doplnkových ordinačných hodín a premiér "mu vysloví nedôveru tým, že povie, že to asi zruší""Neviem si predstaviť, že by som bol ochotný zostať po tomto na ministerstve," doplnil. Nezaradený poslanec tiež povedal, že on a jeho kolegovia, s ktorými zakladá stranu SPOLU, zahlasujú za zrušenie doplnkových ordinačných hodín. Toto opatrenie považuje za nesociálne a nefunkčné.

Pripravený zrušiť poplatky

Fico vyhlásením priznal, že opozícia mala pravdu, keď tvrdila, že zavedenie poplatkov za vyšetrenia u lekára mimo ordinačných hodín by porušilo systém bezplatného zdravotníctva. Fico uviedol, že je pripravený zrušiť tieto poplatky u lekárov. Vyhlásil to na tlačovej besede líder hnutia OĽaNO Igor Matovič s tým, že tento týždeň sme svedkami toho, že nám tu vládne absolútny chaos. "Dnes som čakal, že Robert Fico príde a povie, prepáčte, mali ste pravdu pri poplatkoch," povedal a uviedol, že Fico namiesto toho hovorí, že opozícia klame. "Preto on radšej poplatky zruší," povedal s tým, že zavedenie poplatkov za vyšetrenia mimo ordinačných hodín považuje za amorálny čin.

"Ustáli sme boj o charakter nášho zdravotníctva. Pri tomto nesystémovom a nesociálnom návrhu sme varovali ministra, že tento návrh bude mať veľmi neblahé dôsledky na pacientov," povedal poslanec NR SR Marek Krajčí s tým, že až vo štvrtok bol minister Tomáš Drucker ochotný uznať, že opozícia mala pravdu. "Náš boj za lepšie zdravotníctvo nevzdáme a budeme ponúkať konštruktívne riešenia," uviedol a vyzval premiéra, aby zachoval bezplatné zdravotníctvo.

Na margo toho, že Fico nebude kandidovať na post prezidenta SR Matovič uviedol, že to je dôkaz blížiaceho sa konca Fica v politike. K situácii okolo nevymenovania ústavných sudcov prezidentom Andrejom Kiskom uviedol, že k tomu sa OĽaNO vyjadrí budúci týždeň, keďže to považuje za širší problém.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok