V Babišovej menšinovej vláde bude väčšina nestraníkov

TA3 TASR
28.11.2017 09:49

Predseda hnutia ANO Andrej Babiš predstavil na Pražskom hrade zostavu svojej vlády českému prezidentovi Milošovi Zemanovi. Babiš uviedol, že jeho menšinový kabinet bude mať okrem premiéra 14 ďalších ministrov, z toho deväť nestraníkov.

Najprv Zemanovi, potom verejnosti

"Prezidentovi prinesiem 14 mien, z toho nestraníkov bude deväť," uviedol Babiš s tým, že konkrétne mená nepovie skôr, ako ich predstaví prezidentovi.

Šéf hnutia ANO nepočíta s obsadením postov ministra pre legislatívu a ministra pre vedu a výskum. So svojou vládnou zostavou chce presvedčiť Poslaneckú snemovňu, aby ich tolerovala a umožnila vznik kabinetu. Vysvetľuje to tým, že do vlády s hnutím ANO nikto ísť nechcel, hoci to ostatným stranám niekoľkokrát ponúkali.

Premiérom na Mikuláša

Zeman počas minulotýždňovej návštevy Ruska oznámil, že Babiša vymenuje za premiéra 6. decembra a jeho vládu 15. decembra. Babiš však povedal, že si predstavoval skorší termín.

Babišovo hnutie ANO sa po októbrových voľbách do Poslaneckej snemovne pokúša zostaviť menšinovú vládu bez jasne deklarovanej podpory ďalších strán.

Pravicové strany však poukazujú na to, že existuje hlasovací blok ANO, hnutia SPD a KSČM, ktorý v Snemovni presadil na post šéfa mandátového a imunitného výboru komunistu Stanislava Grospiča a za predsedu dolnej komory parlamentu nominanta hnutia ANO Radka Vondráčka. Ten by rozhodoval aj o prípadnom treťom pokuse o zostavenie kabinetu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok