Kotleba prehral najsledovanejší súboj volieb. Víťaz vyvetrá

TA3 SITA TASE
5.11.2017 03:48

"Otvorím dvere a vyvetrám." Takto reagoval čerstvý víťaz ostro sledovaných volieb v Banskobystrickom kraji, podnikateľ Ján Lunter. Tomu sa podarilo poraziť úradujúceho župana, ultranacionalistu Mariana Kotlebu. V kraji sa volilo vo veľkom, hlásia z neho vôbec najvyššiu účasť.

Lunter s takmer 100-tisíc hlasmi

Podľa neoficiálnych výsledkov porazil nezávislý kandidát Ján Lunter vo voľbách na post predsedu Banskobystrickom samosprávneho kraja doterajšieho župana Mariana Kotlebu (Kotleba-ĽSNS). Lunter, ktorému podporu vyjadrila Strana zelených, Smer-SD, Most-Híd, strany Skok, Šanca, strana Spolu – občianska demokracia, Občianska konzervatívna strana, KDH a hnutie Progresívne Slovensko, získal 99 169 platných hlasov (48,53 %).

Mariana Kotlebu podporilo 47 502 voličov, získal tak 23,24 percenta hlasov. V Banskobystrickom kraji bola najvyššia účasť na voľbách, a to 40,29 percenta.

Poďakoval súperom, ktorí odstúpili

Zvíťazili sme, vyhlásil Lunter krátko pred 01.00 v noci pred kamerami. Reštauračno-kaviarenským zariadením v centre Banskej Bystrice, kde čakal na rozhodujúce výsledky volieb, sa ozývalo skandovanie "Lunter, Lunter" a "nový župan".

Na pódiu spolu s ním stáli kandidáti na poslancov krajského parlamentu, jeho podporovatelia, sympatizanti i synovia. Lunter všetkým poďakoval za podporu a rovnako kandidátom na šéfa kraja Stanislavovi Mičevovi a Martinovi Klusovi, ktorí sa pred voľbami vzdali svojej kandidatúry v jeho prospech. Podľa neho Slovensku ukázali, že sa dá dohodnúť a veci sa dajú meniť.

Kotlebovci výsledky akceptujú

Ľudia rozhodli, výsledky volieb akceptujeme. Vyhlásil po neúspechu v Banskej Bystrici Marian Kotleba. "Ďakujeme, že voliči aj napriek masáži, ktorá prebiehala celým Slovenskom, dali ĽS Naše Slovensko svoj hlas. Vážime si ich dôveru," konštatoval ešte stále úradujúci šéf kraja.

"Ten boj bol nerovný a neférový. Proti nám stálo sedem politických strán, ktoré podporovali pána Luntera. Bol to štýl, takmer všetci proti jednému," zhodnotil.

"Mediálna presilovka proti mne a strane poznačila výsledky aj v ostatných samosprávnych krajoch. Po štyroch rokoch na čele BBSK ho môžem s hrdosťou odovzdať novému vedeniu," dodal Kotleba. Poznamenal, že strana teraz bude dôkladne analyzovať výsledky volieb v krajoch a okresoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok